Ucraïnesos a Olot: “S’està morint gent innocent que no té cap culpa de res”

La Yelena fa més de quinze anys que viu a Olot, però des de fa uns dies està en permanent contacte amb Pidhaitsi, Ucraïna. És el petit poble on viuen els seus pares, a l’oest del país. De moment, estan lluny dels principals focus del conflicte armat, i han decidit no deixar casa seva, però la situació pot canviar en qualsevol moment. La Yelena en parla amb impotència.


Yelena Soluyko, ucraïnesa a Olot: “El meu país passa un temps molt trist, estem molt preocupats, vivim aquí i no sabem com podem ajudar a tanta distància. La meva gent i jo estem sols, el meu país, fent aquesta guerra. Demano ajuda, sancions, i tot el que es pugui fer”.

Una mica diferent és el cas d’en Taras. Té 21 anys i fa més temps que viu a Olot, on va arribar amb vuit anys, que a Ternopil, la zona d’on prové la seva família. Li indigna veure com una questió política està acabant amb la vida de tantes persones del seu lloc d’origen.

Taras Fedoriv, ucraïnès a Olot: La teva terra és la teva terra. Qualsevol català ho pot sentir. No es tracta d’això, s’està morint gent innocent. Tot va començar en una operació de desmilitarització d’Ucraïna, estan atacant a gent, ens estan bombardejant. Bàsicament és això, no són els polítics, són les persones, que no tenen cap culpa de res”.

Durant la trobada, familiars i amics seus, també ucraïnesos, els acompanyen amb crits a favor d’Ucraïna. Despleguen la bandera i espontàniament, canten l’himne del seu país. Unir-se és un petit consol, enmig de la grisor de la guerra.

 

Olot se suma a les concentracions per la pau

L’esclat de la guerra a Europa, després de la invasió de Rússia a Ucraïna, ha provocat protestes ciutadanes a tot el continent, i la Garrotxa no ha estat excepció. Banderes i cançons tradicionals ucraïneses es feien sentir dissabte a les portes de l’ajuntament d’Olot. S’hi van concentrar unes 200 persones, la majoria membres de la comunitat ucraïnesa de la comarca, per demanar que s’aturi la violència que pateixen els seus paisans, des de fa cinc dies.

Vasyl Voytsekovskyy, representant comunitat ucraïnesa Olot: “Pau per les nostres famílies, el nostre país. Mor gent, soldats joves i grans, cada vida val molt més que els diners. Estem tristos i preocupats, crec que tothom entén com estem, això és molt dur”.

La comunitat cristiana ucraïnesa de la Garrotxa ha començat una recollida de material i aliments per enviar-los al seu país. Productes com mantes, sacs de dormir o roba tèrmica, així com aliments que no caduquin, es poden portar al convent dels Caputxins d’Olot.

 

x