Can Trona homenatja les dones rurals

Laura Canalias, directora de Can Trona: “Hem organitzat unes jornades per fer un homenatge a les dones rurals, que sovint han sigut les grans oblidades de la història. El seu paper sempre ha quedat molt invisibilitzat. Teníem ganes de posar-les al centre. Per això, hem organitzat diferents tallers de cremes ungüents, de fer un coixí d’espígol, però també una presentació de llibre per donar a conèixer la història de les bruixes. També el paper de la dona a l’hora de fer remeis.”

Can Trona també va completar una setmana d’actes dedicats a les dones amb una jornada de trementinaires, remeieres i dones rurals. Una part, a més, la van voler destinar al públic familiar, perquè els infants es poguessin acostar a aquesta història. Un exemple és l’espectacle infantil teatralitzat que va oferir la companyia Carro de Somnis en quatre sessions.

Laura Canalias, directora de Can Trona: “Estem molt contents, perquè hem tingut molt bona rebuda, tot i que fa mal temps, hem pogut traslladar totes les activitats a l’interior.”

Mar Nicolás, actriu: “És un espectacle que parla de les dones trementinaires de principi de segle. És el moment en què aquestes dues dones decideixen partir per guarir en un llarg camí animals i persones.”

Diana Kerbelis, actriu: Tenen un carruatge de fusta i a dins preparen tots els ungüents, xarops i la trementina. Arriba el moment en què han de començar a preparar el viatge per fer 600 quilòmetres.

Mentrestant, a l’aula pedagògica, una vintena de persones van fer el taller de cremes i ungüents naturals amb plantes.

x