Dos anys després, la pandèmia s’ha cobrat 263 víctimes mortals a la Garrotxa

Segons dades del Departament de Salut, 263 persones de la Garrotxa han mort des del març del 2020 per culpa del coronavirus. Podríem repassar un munt de dades que ens ha deixat la pandèmia fins avui dia, però aquesta és la més significativa i la que més mal fa de conèixer. Una epidèmia que ha evolucionat d’aquesta manera a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, amb les diferents  onades ben marcades pel que fa a ingressos, però amb una tipologia molt diferent entre el que es va trobar el personal sanitari en la primera, violenta i letal, i en la darrera, amb molta pressió assistencial però amb molta menys afectació en la salut dels malalts.


Josep Maria Padrosa, director gerent de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: “La vacuna no ha servit per fer desaparèixer el virus, però sí que el seu efecte s’ha anat notant en els pacients. Hi ha hagut menys ingressos a l’àrea de semicrítics i els símptomes han estat més lleus”.

L’inici de l’any 2021 va ser molt dur per a l’Hospital. Amb milers de positius cada mes i arribant pràcticament als 20 ingresso a l’àrea de semicrítics en un sol mes, l’abril. Una pandèmia que ha anat posant a prova el sistema i que no s’hauria pogut gestionar sense l’esforç dels professionals, que s’han bolcat i hi han posat moltes hores.

Josep Maria Padrosa, director gerent de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: “Tot l’esforç pel que fa al personal a l’hora d’afrontar cada onada ha representat més hores per a ells. Malauradament, falta personal, i sense que fessin més hores i s’hi bolquessin, no ho hauríem superat”.

Precisament aquest aprenentatge és el que d’alguna manera a l’hospital d’Olot s’enduen d’aquesta crisi de la Covid-19. Falta més personal, però ara és el moment de deixar descansar als professionals en la mesura del que es pugui i de plantejar-se solucions de cara als nous reptes que puguin venir, perquè recorden que malauradament, i partint de les experiències prèvies, això no s’ha acabat.

x