El Carnaval d’Olot 2022 es presenta en un acte multitudinari i festiu

Les ganes de Carnaval es palpaven a l’ambient aquest dissabte al migdia al restaurant la Deu d’Olot. El Carnaval d’Olot arriba més tard de l’habitual, amb els actes capgirats per la situació sanitària. Aquest dissabte es presentaven el Rei Carnestoltes i la Reina del Carnaval i pronunciaven el pregó, després que el Concurs-Recital de poesia eròtica es portés a terme la setmana passada, acte que, per cert, sol tancar la programació en un any convencional.


Josep Andrés, president del Centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot: “L’ordre dels factors no altera el producte. L’important és fer el producte, i aquest profucte, que és el Carnaval 2022, es farà”.

La pluja tampoc no va acabar d’ajudar dissabte. Les precipitacions no van permetre la celebració de la cercavila pel centre de la ciutat a la tarda, i va obligar les colles a concentrar-se al migdia dins les instal·lacions del restaurant i no als paratges exteriors. Tots, però, estan decidits a celebrar el carnaval aquest 2022; no ho posposaran més vegades. Les ganes de les colles els han fet preparar-se al llarg dels darrers mesos tot i la incertesa, i ara ja estan preparades per sortir a lluir carrosses i disfresses. Dissabte, la presentació concentrava unes 400 persones a La Deu. El CIT els agraïa la constància que farà possible, aquest any sí, el Carnaval d’Olot.

Josep Andrés, president del Centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot: “Tornem a omplir, tenim aquí 400 persones que estan implicades amb el Carnaval. Gràcies a elles, que són les que hi han apostat, podem dir que es podrà fer la Gran Rua del Carnaval que l’any passat no va poder ser”.

Mónica Paz, colla Els Alots: “Hem de tornar a la vida normal i gaudir-ho, que hem passat un any molt malament”.

Marc Jordà, cap de colla de Els Emmaskarats: “Nosaltres des del primer dia hem volgut anar fent, hem fet cosetes per no deixar-ho de banda, perquè en teníem moltes ganes. Han estat ben bé les ganes que ens han fet tirar endavant. Per sort s’ha pogut fer, que és l’important”.

La presentació del Carnaval va començar amb el traspàs de manaments, dels antics reis als nous, Manoli López i Manu González, uns apassionats del Carnaval, així com la mostra al públic de les seves disfresses. Enguany, els vestits fan referència a l’au fènix, ésser mitològic que reneix de les seves centres. La temàtica és molt convenient en l’any del retorn del Carnaval amb tots els seus elements, després d’una edició de mínims, la de l’any passat.

Manoli López, Reina del Carnaval 2022: “El ressorgir. Després dels dos anys que portem amb el Covid, hi ha gent que ho ha passat molt malament. En general, tots, perquè no hem pogut tenir relació amb la nostra família o els nostres amics més estimats. Ha estat bastant difícil. Jo crec que ara ha de ser el tornem a començar”.

Per al Carnaval de la represa, el Centre d’Iniciatives Turístiques ha optat per proposar el regnat a les colles més joves, que fins ara no havien tingut l’oportunitat de tenir rei i reina. Així, Manoli López representa Els Karnavalots del barri olotí de Sant Miquel, i Manu González regna en nom de Els Emmaskarats. Les respectives colles i els seus representants han rebut l’ancàrrec com un honor.

Manu González, Rei Carnestoltes 2022: “Ara mateix, la veritat és que estem com en un núvol. Realment no ens ho acabem de creure, tot i que sabem que és real”.

Marc Jordà, cap de colla de Els Emmaskarats: “És un honor, realment. Portar el Rei és el màxim per a una colla a Olot, a més a més ens representa, a part d’Olot, a la colla. Per a nosaltres és molt important”.

Sílvia Pascal, colla Karnavalots de Sant Miquel: “Som molt nous, aquesta serà només la quarta vegada que sortim. Realment és una satisfacció enorme. La Reina està súper encantada, i nosaltres com a colla no podríem estar més orgullosos, d’ella i del que hem aconseguit.

Manu González, Rei Carnestoltes 2022: “Jo crec que el Carnaval és una passió. Quan realment ho sents i ho vius, és una necessitat a la teva vida.

Manoli López, Reina del Carnaval 2022: “Crec que jo m’hi he enganxat bastant. Em sembla que continuaré tota la vida. És com una droga, el Carnaval.

A la presentació de les disfresses del Rei i la Reina, segueix la de les disfresses de les respectives colles carnavalesques. Algunes d’elles fan referència a darrers aniversaris. Els Almogàvers Garrotxins es vestiran de gala pels seus 25 anys, acompanyant una carrossa amb un gran pastís que coronarà el seu gegant, en Clam.

Toti Martí, penya Almogàvers Garrotxins: “Aquest any, molt motivats, la veritat, pel canvi de local, pel 25è aniversari… i estem fent molts actes. Inclús estem preparant la festa grossa que es farà pel 25è aniversari”.

Els Gínjols d’En Bas també van celebrar 25 anys l’any passat. Ho rememoraran enguany amb disfresses que recordaran a pastissos d’aniversari.

Aida Corpes, cap de colla de Els Gínjols d’en Bas: “Ja ho esperàvem amb moltes ganes l’any passat. Per tot el tema del Covid, no hi va haver Carnaval i, per tant, sí, ja teníem moltes ganes que primerament hi hagués la desfilada i segonament, de poder-ho celebrar”.

Amb la presentació ja efectuada i el pregó pronunciat, comença el gruix de la programació del Carnaval 2022. El proper dissabte, 19 de març, l’Escola d’Arts Escèniques ‘La Quarta Paret’ promou un curs de maquillatge de fantasia adreçat a les colles que participen a la Gran Rua.

Adela Moya, vicepresidenta del Centre d’Iniatives Turístiques d’Olot: “Ha agradat molt i ha tingut molta acceptació. És una novetat. Per a les colles és molt important el maquillatge, és un complement del vestuari”.

El 26 de març arribarà al gran dia, amb el Concurs de comerços i aparadors ambientats de Carnaval, el recorregut del Rei i la Reina al matí, la Cercavila al Migdia i la Gran Rua a la tarda, a partir de 2/4 de 6 de la tarda. Després, arribarà el sopar de colles i l’entrega dels trofeus. Un euro del sopar anirà destinat a l’Associació El Paraigua de suport a familiars de persones amb malalties mentals. La Gran Rua serà retransmesa per Olot Televisió en directe, a partir de les 6 de la tarda.

x