Surt el primer tràiler amb material de la Garrotxa que arribarà directament al territori ucraïnès

Dissabte al matí va sortir d’Olot el primer tràiler amb més de 20 tones de material per als damnificats de la invasió a Ucraïna. L’acció, coordinada entre la població ucraïnesa, l’Ajuntament d’Olot, Càritas, Creu Roja i el Banc d’Aliments, té l’objectiu de travessar la frontera i arribar a territori ucraïnès a través d’Open Arms.


Bohdana Bondzyukh, veïna de la Garrotxa d’origen ucraïnès: “Gràcies a la generositat dels garrotxins, ens han quedat coses per seguir enviant.”

Imma Muñoz, regidora d’Acció Social i Cooperació de l’Ajuntament d’Olot: “Estem aquí perquè  la gent d’Olot vegi que tot aquell material que ha donat per la seva solidaritat per ajudar a la població ucraïnesa arriba on ha d’arribar.”

L’operació és el resultat d’una coordinació a múltiples nivells perquè el material donat o pagat pels garrotxins arribi a bon port, en aquest cas, el port de Barcelona, des d’on viatjarà fins a territori ucraïnès a través de l’acció d’Open Arms.

Imma Muñoz, regidora d’Acció Social i Cooperació de l’Ajuntament d’Olot: “La Generalitat, juntament amb el consolat d’Ucraïna ha habilitat una nau de 18.000 m2. Hi descarregaran tot el material del tràiler. La gestió del material que arriba la fa el Banc d’Aliments i el trasllat i el traspàs en el pas transfronterer de Polònia a Ucraïna ho fa Open Arms.”

Bohdana Bondzyukh, veïna de la Garrotxa d’origen ucraïnès: “Es tracta de menjar, roba, mantes, bolquers per als adults, bolquers per als nens, higiene, neteja… una mica de tot.

Imma Muñoz, regidora d’Acció Social i Cooperació de l’Ajuntament d’Olot: “No material sanitari. Alguna cosa hi ha, però per això tenim una altra via d’entrada a la frontera entre Polònia i Ucraïna. Hem aconseguit molt de material a través de la comunitat ucraïnesa, que han tingut donatius econòmics a través de la farmàcia de l’Hospital d’Olot, que ha dispensat productes, sobretot d’ús hospitalari. Bàsicament, és això, fer-ho de manera coordinada, sobretot, i no de manera autònoma perquè, malgrat que la gent tingui moltes ganes d’ajudar, ens trobem que arriben a Polònia, però no poden traspassar la frontera cap a on ha d’arribar”.

Bohdana Bondzyukh, veïna de la Garrotxa d’origen ucraïnès: “És el més important que volíem aconseguir, perquè hi ha molta gent que marxa amb moltíssima ajuda, però la deixen a Polònia. Per això nosaltres hem tardat més, perquè demanen moltes coses, molta paperassa, hi ha un procés molt llarg.

La intenció és que aquest tràiler no sigui l’únic que parteixi de la Garrotxa amb material per al poble ucraïnès. La comunitat ucraïnesa resident a la comarca agraeixen el suport i la comprensió dels garrotxins i demanen que no oblidin massa aviat les constants necessitats de la població que s’ha quedat dins del país envaït.

Bohdana Bondzyukh, veïna de la Garrotxa d’origen ucraïnès: “Agraïm a tot el món que ha participat com ha pogut, no només amb les seves aportacions sinó també amb missatges d’ànims i d’estima. La població ucraïnesa, abans de la massacre, érem 41 milions. Doncs 41 milions de gràcies a tot el món que hi ha col·laborat i que, si us plau, no s’oblidin de nosaltres, que seguim estant aquí i, el pitjor, que hi ha molta gent que s’han quedat allà i necessiten de tot.”

x