La Fira del Fesol torna a omplir la plaça porticada de Santa Pau després de dos anys de pandèmia

Veure la plaça porticada altra vegada plena amb motiu de la Fesolada és una constatació a la Garrotxa que la situació, de mica en mica, va tornant a la normalitat, després de dos anys de pandèmia. La Fira del Fesol de Santa Pau s’ha esperat fins a finals de març per gaudir d’una celebració més similar a les edicions prepandèmia. La Fesolada s’ha vist complementada per les parades d’artesania i productes de proximitat, i aquest any, a més, per una animació destinada als més petits i sardanes promogudes des de l’Agrupació Sardanista. A més a més, el temps hi va acompanyar i, finalment, les millors expectatives de l’Ajuntament i l’organització s’han acomplert.

Pep Companys, alcalde de Santa Pau: “Nosaltres teníem clar que no podíem esperar dos anys sense fer la fira perquè tot s’hagués refredat molt i hagués costat molt de tornar a reactivar. Vam fer la prova per fer-ho més endavant, que la situació a priori havia de ser més favorable com així ha estat. Estem contents i a veure si l’any vinent podem tornar a recuperar la normalitat, començar per la Fira del Fesol al gener i tornar a fer les tres efes amb les altres dues fires.”

Santi Reixach, president del Consell Comarcal i alcalde de la Vall de Bianya: “Felicito la iniciativa de l’Ajuntament i la Comissió de Santa Pau per haver tirat aquesta fira endavant. La prova d’això és que hi ha molta gent, que té ganes de sortir i de fer coses. Estem en un temps que és una mica incert i ningú sap gaire com ho has de fer, com vam fer nosaltres, però bé, en definitiva es va tornant a la normalitat que és el que interessa a la comarca.”

A la Fesolada, enguany han tornat a col·laborar una dotzena de restaurants, coordinats amb els productors de Fesols de Santa Pau per oferir tastos dels seus plats. En aquesta edició també hi eren com a convidats els productes de La Fageda i la Ratafia Russet. Tots, productors i restauradors continuen apostant per una col·laboració on tots guanyen.

Joan Orri, productor de Fesol de Santa Pau des del Mas Martinyà: “Soc productor de fesol de tota la vida. Faig fesols per vendre, entre ells al restaurant Hostal dels Ossos, que és molt bon client, i per a altres restaurants i botigues de tot arreu.”

Miquel Iglesias, del restaurant Hostal dels Ossos: “D’aquesta manera, podem participar amb la pagesia, que en aquests moments crec que necessiten suport, i ens beneficiem d’un producte que és molt preuat.”

Felipe Ontoria, del restaurant Ca la Matilde de Sant Feliu de Pallerols: “Nosaltres comprem tots els Fesols de Santa Pau a Santa Pau. Una altra gent no sé si els compren o no els compren, però nosaltres sí que ho fem, a casa.”

L’únic que es va trobar a faltar en aquesta edició de la Fira del Fesol va ser l’atorgament del Fesol d’Or a un veí o veïna que hagi treballat pel poble. Ajuntament i organització han considerat que el canvi de data deixava una fira poc convencional i ho han deixat estar, amb la voluntat d’intentar recuperar el reconeixement en futures edicions.

x