Una massa d’aire fred portarà temperatures de 8 a 10 graus més baixes

A hores d’ara, ja es pot confirmar l’arribada d’una massa d’aire molt fred a la Garrotxa a partir de divendres. Un gran embossament d’aire fred en altura, responsable del canvi de temps, anirà baixant de latitud entre dimecres i dijous i està previst que s’acabi situant damunt de Catalunya i els Pirineus la jornada de divendres. Després de dies amb vent del sud i amb polsim en suspensió, la situació meteorològica, doncs, canviarà com un mitjó.

Luismi Pérez, meteoròleg: “Ens arriba una massa d’aire fred força més freda del que seria habitual per les dates. Coincidirà el cap de setmana amb l’arribada de temperatures d’entre 8 i 10 graus més baixes del que és habitual. És una entrada contundent del vent del nord que en general arribaran secs, sense pluges i sense nevades generals. Atents a les gelades en àrees més agrícoles, les gelades tardanes.”

De fet, a finals de setmana, es preveuen temperatures extremament baixes per a l’època de l’any, d’entre -33 i -35 ºC a uns 5.500 metres d’altura i entorn de -2 ºC a uns 1.500 metres.

Luismi Pérez, meteoròleg: “Durant els mesos de primavera hi ha una lluita de masses d’aire, normalment tendim cap a una suavització, però no és estrany que hi hagi aquestes glopades fredes. Sí les previsions del temps es compleixen, les temperatures baixes que tindrem el cap de setmana podrien ser de les més fredes per un mes d’abril dels últims trenta anys.”

I és que si mirem estadístiques, aquestes entrades fredes no són excepcionals en plena primavera. L’any 2017 i el 1992 i 1986 també hi va haver una situació semblant. La matinada de dissabte o diumenge ens despertarem amb gelades contundents, amb temperatures d’entre 4 a 5 sota zero. Aquestes entrades d’aire fred, però, portaran neu a algun punt de la Garrotxa?

Luismi Pérez, meteoròleg: “És molt probable que la cota de neu del proper episodi sigui divendres al matí al voltant dels 700 o 800 metres, però exclusivament cap a la Transversal.”

Si comencem el mes d’abril amb fred de cru hivern, haurem d’esperar molts dies per gaudir de temperatures primaverals?

Luismi Pérez, meteoròleg: “Després aniria remuntant, però igualment no sembla que la setmana vinent hagi de ser de primavera o de calor intensa, de moment això queda lluny.”

 

x