Torna una Processó dels Dolors molt emotiva a Besalú

A Besalú, aquest divendres al vespre es va recuperar una emotiva Processó dels Dolors. Després de dos anys sense poder-se celebrar, la vila comtal ha pogut tornar a veure aquesta congregació en el seu 323è aniversari. Una Processó que va començar a l’església de Sant Pere i va fer un recorregut pel centre del poble, anant fins a la plaça de la Llibertat i retornant a l’espai inicial.

Josep Lagares, secretari de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú: “Hem sigut resilients i avui la gent en tenia ganes. Ara parlava amb manaies que em deien que després de tres anys de no fer-la l’hem sentit molt més. Ha sigut una Processó on poques vegades hi ha hagut el silenci que hi ha hagut enguany. És única en el cicle quaresmal català”

Enguany, s’han incorporat diverses novetats, com ara en l’arribada a la plaça Major de la Mare de Déu dels Dolors on els manaies han fet un ‘acato’, una reverència que es feia històricament al segle passat i que s’ha recuperat.

Josep Lagares, secretari de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú: “Hi ha hagut moments molt emotius, per exemple, el comiat del capità dels estaferms, en Joan Cabratosa. Torno a repetir, avui faltava gent a Besalú, que els hem perdut pel coronavirus. Faltava el senyor Bisbe Francesc. D’alguna manera eren aquí amb nosaltres.”

La tradició va comptar amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, que va voler destacar la importància de la Processó pel patrimoni històric i cultural de Catalunya.

Laura Borràs, presidenta del Parlament de Catalunya: “La veritat és que me n’havien parlat, però encara no l’havia pogut viure. Per tant, l’he viscut amb molta intensitat, amb molta emoció. He vist que hi havia moltes ganes de Processó, amb molt de respecte, aquest silenci que moltes vegades en diversos moments és corprenador. Estic molt contenta.”

La jornada ha finalitzat dins l’església de Sant Pere, on també es van fer els parlaments. També es van donar un reconeixement a dos portadors nous de la veracreu, una relíquia de primer ordre.

x