El cultiu de colza creix a la Garrotxa, tenyint la comarca de groc

L’esclat de la colza, que ha tenyit de groc el paisatge garrotxí, va més enllà de l’espectacle visual que ofereix. Segons les dades del departament d’Acció Climàtica, el cultiu d’aquesta espècie a la Garrotxa es va doblar l’any passat: De les 330 hectàrees del 2020, es va passar a les 790. A l’espera de les dades d’aquest any, el sector espera un creixement generalitzat a tota la demarcació de Girona.

Mateu Casadevall, responsable extensius empresa Servicentre: “Aquest any 2022 serà una de les campanyes rècord amb hectàrees sembrades de colza, aquest any estarem per sobre de les 10.000 a tota la província de Girona”.

A més, es preveu que la campanya d’aquest any també sigui atípica, a conseqüència de la guerra a Ucraïna.

Mateu Casadevall, responsable extensius empresa Servicentre: “Tant sigui cereal, ordi, blat, com colza i gira-sol, tindran un preu molt més elevat que en campanyes anteriors, caldrà veure al final què passa, però les estadístiques marquen això”.

La Vall d’en Bas és un dels punts on més evident és la presència de la colza als camps. Els pagesos hi aposten perquè és una bona aliada per a la rotació de cultius, però també per altres motius com els canvis meteorològics que provoca el canvi climàtic.

Sergi Pujolriu, enginyer agrònom La Carrera: “La Vall d’en Bas és un lloc de cultiu important del blat de moro, s’ha anat passant a la colza perquè és un cultiu d’hivern, menys exigent amb aigua, i se n’obté una bona rendibilitat econòmica. També està menys afectat per la fauna salvatge”.

Tot i que un dels seus usos més coneguts és la fabricació d’oli pel consum humà, la majoria de colza que surt de la Garrotxa va a parar a França, d’on se n’extreu biodièsel i un tortó que serveix d’aliment per al bestiar. La collita d’aquest any començarà d’aquí a unes setmanes, però encara queden ben bé quinze dies per gaudir dels camps florits.

Davant d’aquest paisatge bucòlic, els pagesos fan una reclamació, que la gent que s’hi faci fotos, no trepitgi els camps.

x