El periodista Vicent Partal ha presentat el llibre ‘Fronteres’ a Olot convidat per l’ANC

Al director de Vilaweb, Vicent Partal, amb una gran experiència com a corresponsal internacional, sempre li ha apassionat l’ambivalència del concepte de frontera, entre aquell mirall que permet comparant-nos amb altres pobles i la separació que suposen les fronteres dibuixades pels estats. Els fets de l’1 d’octubre van animar-lo a escriure ‘Fronteres’ un llibre que va tenir en la ment durant molt de temps i que ara ha publicat sota el segell de l’editorial Comanegra.

Vicent Partal, autor llibre ‘Fronteres’: “Arran del primer d’octubre, quan, en definitiva, vam assistir a una reacció violenta d’Espanya per intentar evitar un canvi de fronteres, vaig pensar que estaria bé sobrevolar-ho des d’una mica més amunt i mirar el per què d’aquesta obsessió per no canviar les fronteres i per mantenir les fronteres estables malgrat que això sigui un problema”.

La pandèmia i el confinament van fer la resta, i Partal ha compilat 37 relats de fronteres dibuixades o sentides que es troben disperses per tot el món, arran dels viatges que ha pogut fer al llarg de la seva carrera o també a nivell personal.

Vicent Partal, autor llibre ‘Fronteres’: “Anem per la tercera edició en tres mesos, crec que no arriba. És bon senyal. Sembla que està agradant. Té una peculiaritat, i és que hi ha gent que se l’està agafant com a literatura de viatges, perquè més o menys tothom ha estat en moltes de les fronteres del món. És una cosa que no m’esperava però que tampoc em sap greu, em sembla molt bé. Trobo que és un enfoc que no tenia previst però funciona bé i en aquest sentit, estic content”.

L’interès del públic pel coneixement de Partal va fer que el debat derivés cap a qüestions de plena actualitat. Preguntat sobre la frontera entre el govern català i els electors, el director de Vilaweb va llançar una reflexió optimista, assegurant que només el moviment independentista català ha aconseguit desvelar els assumptes més foscos de l’Estat espanyol. Sobre l’espionatge massiu de Pegasus, va dir que un cost de milers de milions d’euros com aquest només podria ser finançat des d’uns ingressos de l’estat aconseguits de manera fraudulenta, per exemple, a través del narcotràfic institucionalitzat. Va remarcar, però, que aquest tipus de conjectures només les feia des del terreny de l’especulació.

x