Comença el Robolot amb la Fira Steamakers: un punt de trobada entre tecnologia, educació i sostenibilitat

Olot acull avui i demà dissabte una nova edició del Robolot, la cita ja obligada a la nostra comarca que lliga educació i tecnologia. Aquest matí uns 250 alumnes d’escoles i instituts de la Garrotxa han exposat els projectes amb què han estat treballant els darrers mesos i que han participat a la primera Fira Steamakers.

Toni Moreno, organització Robolot: Qualsevol cosa avui en dia requereix saber tecnologia, igual que matemàtiques, ciència etc. De manera que led que podem veure aquí són projecte steam: ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques. Tot lligat.

Alguns d’aquests projectes estan inspirats a elements quotidians. Els alumnes de primer d’ESO de l’ Institut Montsacopa han après a programar per mitjà d’una variant d’un popular joc: les curses de camells.

Marina Bosch i Luna López, alumnes 1r ESO INS Montsacopa: A baixa hi ha uns sensors quan entra la pilot, el taulell ho detecta i es van encenent. I quan un dels participants guanyen sona una música.

Un element comú entre tots els projectes és el fet de seguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, de manera que la tecnologia es posi al servei dels problemes de les persones i del planeta.

 Toni Moreno, organització Robolot: Tots els projectes que hi ha aquí tenen a veure amb la sostenibilitat de la nostra societat. Fem coses, per anant cap a l’objectiu de fer un planeta sostenible.

Un exemple és el projecte que portaven els alumnes de primer d’ESO de l’ Institut Escola Greda d’Olot.

Ernset Viñals, Íria Torres i Farners Llach, alumnes Institut Escola Greda d’Olot: Nosaltres vam fer aquest projecte per veure si l’escola on anem és neta, perquè estem envoltats de carreters. I es diu Educacon. També hem treballat els ODS i temes com la variant d’Olot, que per exemple a nosaltres, ens afecta, ja que la volen fer molt a prop.

Un aparell dissenyat per aquests alumnes agafa l’aire ambient des d’on està ubicat i a través d’un programa informàtic, pren dades de temperatura, humitat i sobre les partícules contaminants que detecta a l’aire.

Ernset Viñals, Íria Torres i Farners Llach, alumnes Institut Escola Greda d’Olot: ja pensàvem que hi havia contaminació, però realment n’hi ha més de la que ens pensàvem. Ens ha servit per conscienciar-nos més i per veure que tenim un problemes. I partir d’ara la idea és anar trobant accions per intentar reduir aquesta mala qualitat de l’aire.

El Robolot continuarà  aquest dissabte amb projeccions mappings, tallers i la presència d’experts internacionals en la matèria.

Un Robolot que any rere any creix i enguany, una mica més, amb les creacions dels estudiants de la comarca.

x