‘Del taller al carrer’, la nova exposició del Museu de la Garrotxa que ensenya l’ànima de la faràndula olotina

Com es construeixen les peces de la faràndula? Quines tècniques s’utilitzen per fer-ne una rèplica i alleugerir-ne el pes? Això és el que intenta respondre la nova exposició que inaugurarà demà a les 12 del migdia el Museu de la Garrotxa, “Del taller al carrer. La faràndula olotina”.

Montse Mallol, directora Museu Garrotxa: “És tot el que hi ha al taller, a les bambolines, i aquí s’explica com es construeixen els gegants, tots els personatges, quins materials s’utilitzen com es fan les rèpliques o els vestits, etc.”

Comissariada per Adán Perea i Sergi Plana, l’exposició presenta una línia cronològica que situa la creació dels diferents elements de la faràndula d’Olot al llarg de la història. A mesura que els visitants entren a la sala, hi troben informació sobre el bestiari popular i sobre els Gegants d’Olot. Un dels espais se centra en els diferents canvis de vestuari que han patit els gegants de la ciutat, tot mostrant els vestits antics que portaven el Gegant i la Gegantessa i que es conserven al magatzem dels Museus d’Olot. A les diferents sales es podrà veure l’Àliga, el Drac, el Pollastre, el Conill, el Gat, entre d’altres elements de la faràndula.

Adán Perea, comissari: “Sempre havíem cregut que Olot, com a referent de faràndula que és, teníem moltes peces guardades als magatzems del musu que tenien un gran valor i sabia greu que no es poguessin ensenyar. Són figures que avui dia surten a ballar rèpliques, i creiem que tenen un gran valor.”

A més, també es podrà veure una reproducció a mida original de la Gegantessa d’Olot que ha fet Sergi Plana, seguint el model original de Celestí Devesa. Aquesta figura, que no sortirà mai a ballar, s’ha construït per tal que els olotins vegin com lluïa ara fa cent anys la Gegantessa de la ciutat, amb una rèplica del vestuari que va portar entre el 1889 i el 1915.

Sergi Plana, comissari: “Un dels objectius principals, és una exposició pensada per tots els públics i volíem que la mainada que entrin aquí puguin veure els originals, i quan vagin a les festes sàpiguen que allò és una rèplica. Que pguin tenir aquest coneixement, que de vegades passa desapercebut.”

La inauguració de l’exposició, que també tindrà lloc pels més petits, s’emmarca en una sèrie d’activitats dedicades a la faràndula aquest cap de setmana.

Montse Mallol, directora Museu Garrotxa: “Demà comença el Dia Internacional dels Museus, que s’allarga fins al dia 18. Tot el cap de setmana serà la festa de la faràndula.

Incloent la presentació d’un llibre i els dos tallers perquè els més menuts aprenguin a ballar els balls de la faràndula.

Montse Mallol, directora Museu Garrotxa:Com que hi ha molta demanda, ens estem plantejant de tornar-ho a repetir.”

La mostra, es podrà visitar del 14 de maig al 15 d’agost a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa.

x