Grips i salut mental: les factures de la tornada a la normalitat a la Garrotxa

L’any passat els casos de grip van ser residuals als Centres d’Atenció Primària garrotxins.

Josep Lluís Nicolau, director de les ABS d’Olot i Besalú: “El motiu era que portàvem mascaretes i el contacte social era molt més baix. Hi havia molta menys interacció”.

Ara, però, s’està tornant als nivells dels hiverns prepandèmia pel què fa a les patologies respiratòries arran de l’aixecament de les restriccions, sobretot perquè ha desaparegut la mascareta a la majoria d’espais.

Josep Lluís Nicolau, director de les ABS d’Olot i Besalú: “Han tornat els casos de grip, les patologies respiratòries i de més, estem a nivells d’abans de la pandèmia, el que era normal abans de la Covid”.

Una altra de les seqüeles que ens deixa la pandèmia és l’augment accentuat en els darrers dos anys de les persones que necessiten suport emocional. En els darrers anys, de fet, s’han multiplicat les prescripcions d’antidepressius o ansiolítics.

Aquesta necessitat de suport emocional es trasllada també al personal mèdic, que està esgotat i afectat per tot el que s’ha viscut. Morts en solitari, famílies que no han pogut acompanyar als seus difunts, solitud en els moments de confinament… Són moltes les coses que sembla que ja formin part del passat però que, en canvi, han deixat conseqüències.

A tota aquesta pressió psicològica se li ha afegit l’esgotament físic. Falta personal i des de la Garrotxa ho corroboren.

Josep Lluís Nicolau, director de les ABS d’Olot i Besalú: “Falta personal, sobretot falten metges. Esperem que en els propers anys puguem captar més personal per treballar”.

Des de les Àrees Bàsiques de Salut esperen que l’augment sostingut de població que està experimentant la comarca es reflecteixi en més incorporacions per poder cobrir les necessitats de tots els usuaris.

x