Es compleix un mes des que els restaurants i bars poden donar aigua de l’aixeta gratuïta als clients

Des del passat 11 d’abril, bars i restaurants han d’oferir aigua de l’aixeta de franc als seus clients com a alternativa a l’aigua embotellada. L’objectiu d’aquesta llei és reduir el consum d’envasos d’un sol ús i que l’aigua potable sigui més accessible.

Gerard Xifra, president Associació Hostalatge de la Garrotxa: “Sí, tenim l’obligació que si algú et demana aigua, que li portis un got d’aigua de l’aixeta, no pas una gerra. Tampoc s’ha dit com ho hem d’executar, però seria aquesta la idea. Hem d’acabar de veure com s’executa a altres llocs del país, i també si hi ha alguna demanda del client. S’ha d’acabar de veure. Per exemple, als menús entra aigua embotellada, saps d’on ve i el client la coneix. No ho sé, realment crec que és un sense sentit, i més quan la majoria de restaurants estem treballant amb aigües embotellades on l’envàs és retornable, més sostenible que això no hi ha res.”

I és que a països com França o els Estats Units, és habitual servir aigua de l’aixeta als restaurants, però a Catalunya i a l’Estat Espanyol no és una pràctica regular demanar-la.

Alba Hernández: “No ho sabia que estaven obligats. Sempre pensava que ho feien per pena, però no sabia que a partir d’ara hi estaven obligats.”

Jan Aranda: “Si, n’havia sentit a parlar que si estaves en un bar i demanaves un got d’aigua te l’havien de donar, però hi ha alguns llocs que encara no te la donen.  Crec que l’aigua s’hauria de donar gratis i te l’haurien de poder donar sense cap problema.”

I aquí, en aquest debat, se n’obre un altre. Beure aigua de l’aixeta és segur i té les mateixes propietats que les aigües embotellades. Ara bé, l’aigua no és igual a tots els territoris.

Gerard Xifra, president Associació Hostalatge de la Garrotxa:Tenim l’obligació de donar aigua sense haver-hi un filtratge i aquí ens sorgeix un dubte sanitari. Als establiments tenim l’obligació que l’aigua que entri estigui controlada i que estigui en un bon nivell, però al final és una xarxa municipal i depèn de moltes poblacions hi ha molts dubtes. Nosaltres mateixos tenim un tipus d’aigua i la gent de Barcelona en té un altre. Si venen aquí i beuen aigua o a la Vall d’Aran o als Pirineus… les dureses no són les mateixes, poden tenir rebombori de panxa i després acusar-nos que hi ha hagut alguna intoxicació al restaurant. No ho sé, molts dubtes.”

Encara és aviat per descobrir com reaccionaran els negocis davant aquesta nova mesura amb el temps, ja que és probable que uns quants incrementin el preu d’altres dels seus productes o bé trobin la forma d’evitar les pèrdues que hi haurà en haver d’oferir l’aigua gratuïta.

x