Una conferència de Francesc Sans obrirà la 31a edició del Cornamusam

El Festival Internacional de la Cornamusa d’Olot, el Cornamusam, arriba aquest dimecres a la 31a edició amb la conferència amb Francesc Sans sobre les múltiples denominacions que el sac de gemecs té arreu del món i les seves variants. El festival està enfocat únicament a mostrar cornamuses en tota la seva varietat, però què són les cornamuses?

Àlvar Borrell, president de El Til·ler: “Les cornamuses són un instrument molt peculiar. Estan formats per una bossa d’aire que inicialment era de pell de cabra i que va fent de globus. Va acumulant l’aire perquè els músics puguin gestionar com reparteixen la pressió o parar de bufar en algun moment.”

El festival seguirà dijous al Parc Nou amb l’audició de l’Àrea de Música Tradicional de l’Escola de Música. La tocada d’inici a càrrec de Marta Coll divendres obrirà de forma oficial el festival amb una versió de ‘Muntanyes del Canigó’, que seguirà amb el Ball de la Cabreta, un homenatge a Paddy Moloney i el concert de Germà Negre i Pol Valverde.

Àlvar Borrell, president de El Til·ler: “L’hem volgut escollir per ser dona cornamusaire, que és una cosa que pràcticament no es troba i també perquè està cursant estudis superiors amb l’instrument a l’ESMUC”.

El darrer dia del Cornamusam serà dissabte amb un munt de propostes. La plaça Puig del Roser durant tot el dia acollirà música, gastroteques, jocs de fusta, lutiers, una fira d’artesania i un concert-vermut amb Marigó Sabaté. A les 6 de la tarda, es recuperarà l’emblemàtica Cercavila de la Cabreta pel centre de la ciutat i a les 10 de la nit, el concert de Carlos Núñez. L’entrada val 20 €.

Àlvar Borrell, president de El Til·ler: “La principal novetat d’aquest any és que diumenge al matí proposem una cercavila matinal. Aquí no tenim gaire tirades per fer matinades o despertades populars. A les 9 del matí, farem un recorregut per als carrers del centre i amb els músics anirem passant per diferents punts estratègics i farem les parades per esmorzar una mica.”

L’edició també pretén bufar les espelmes del 30è aniversari que l’any passat la pluja i les restriccions van aigualir.

x