Una placa recorda Lluís Masó, garrotxí mort al camp de Mauthausen-Gusen

La placa amb les paraules “El poble de Santa Pau no t’oblida” deixa constància el pas del santapauenc Lluís Masó pel camp de concentració de Mauthausen-Gusen, a Àustria, on va morir el 6 de desembre de 1941. Al darrera d’aquest homenatge hi ha la tasca incansable de Mercè Casademont, Cris Capó i Albert Planas, tres investigadors de la Garrotxa que segueixen els passos dels garrotxins que van patir l’horror dels camps nazis. La col·locació de la placa ha coincidit amb els actes institucionals de commemoració dels 77 anys de l’alliberament dels camps de concentració, on participen delegacions d’arreu del món.

Albert Planas, historiador i membre del grup de recerca “Garrotxins als camps nazis”: “Fa tres anys que estem fent recerca sobre els 36 garrotxins que van ser deportats als camps nazis, hi ha moltes hores de dedicació al darrera, aquests actes que més t’omplen, són els que donen sentit al que estem fent, no només era d’investigació, sinó de reparació institucional.”

En el mateix viatge, la delegació garrotxina també ha seguit recollint material per a la seva recerca, que veurà la llum el 2023 en dos formats diferents.

Albert Planas, historiador i membre del grup de recerca “Garrotxins als camps nazis”: Un llibre que es dirà “Els garrotxins als camps nazis”, i a més a més, un documental amb el mateix nom. Quan vam col·locar la placa, hi havia un equip de Zeba Produccions, que és l’empresa que farà el documental.”

La publicació de tot aquest material no és l’únic objectiu del grup, que l’any que ve vol tornar a Mauthausen per posar-hi una altra placa, aquesta vegada en record dels 36 garrotxins deportats.També treballa per poder situar llambordes del projecte Stolpersteine, pedres de la memòria, als diferents punts de la Garrotxa que aquestes persones van trepitjar abans de morir.

 

x