Menys de la meitat dels alcaldes de la Garrotxa han decidit repetir com a candidats a un any de les eleccions

Just quan queda un any per a les properes eleccions municipals, 9 dels 21 alcaldes de la Garrotxa jan han anunciat que tornaran a presentar-se com a candidats. Són menys de la meitat els actuals batlles garrotxins els que responen favorablement quan se’ls pregunta si tornaran encapçalar una llista municipal. 7 ja han decidit que la seva etapa acabarà amb aquest mandat. Altres cinc alcaldes encara no han pres la decisió.

Entre els que han fet un pas endavant, es troba l’alcalde d’Olot, Pep Berga. La decisió l’ha estat madurant aquests dies. A la pregunta feta per Ràdio Olot fa uns dies, va assegurar que es veia amb ganes de continuar. Berga està a punt de complir el seu primer mandat i vol encapçalar la realització dels projectes que ha començat a dibuixar en aquests tres primers anys.

Encara pel que fa als alcaldes de Junts, també ha fet un pas endavant l’actual president del Consell Comarcal, Santi Reixach, alcalde de la Vall de Bianya, que fa tres anys va encapçalar l’única llista presentada al municipi; a més de Maria Vidal, alcaldessa de Sant Joan les Fonts, que vol eixamplar l’ajustada distància que la va separar d’Esquerra a les passades eleccions; Francesc Oliveras, batlle de Sant Aniol de Finestres, i Albert Fàbrega per Sant Ferriol.

A punt de complir set mandats, després de les amenaces d’inhabilitació en els judicis del Procés i la marxa de sis dels seus regidors en el present mandat, L’alcalde de Besalú, Lluís Guinó, encara té ganes de presentar-se a unes noves eleccions. Tot i això, encara no ha pres una decisió ferma. El mateix passa amb Jordi Cargol, alcalde de Sant Jaume de Llierca. Està més a prop de respondre favorablement a la pregunta, però encara no s’ha acabat de decidir.

Els alcaldes que ja han decidit que no es tronaran a presentar a la llista de Junts, després de diversos mandats al capdavant del consistori, són Eduard Llorà, de les Planes d’Hostoles, Pere Vila, de les Preses, i Joan Gainza, de Maià de Montcal. Tampoc no ho farà Bernat Sanz per Beuda.

Respecte dels actuals batlles d’Esquerra, Miquel Reverter, que està a punt de complir el segon mandat, ja ha pres la decisió de tornar a encapçalar la llista republicana a Castellfollit de la Roca. El mateix passa amb els republicans Artur Colomer, de Sant Feliu de Pallerols, Josep Reig, de Tortellà, i Agustí Llop, per Riudaura, tot i que ells només porten tres anys com a alcaldes.

El que ja ha decidit que no es tornarà a presentar al capdavant de la llista d’Esquerra és Pep Companys per Santa Pau. L’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, encara s’ho està pensant després d’encapçalar l’Ajuntament durant dos mandats.

També ho rumia actualment l’alcalde de Sales de Llierca, Miquel Palomeras, després d’encapçalar el govern municipal durant molts mandats amb una llista vinculada al Partit dels Socialistes. El batlle de Mieres, Enric Domènech, que està a punt de complir el segon mandat, encara no ha pres una decisió. En canvi, ja han decidit que no continuaran els alcaldes i caps de llista d’altres candidatures no adscrites. Són Artur Ginesta, batlle d’Argelaguer, i Mònica Boix, de Montagut i Oix. Entre els sís a continuar i els dubtes a tornar-ho a fer, pesa la manca de relleu que s’entreveu des de fa alguns anys a tots els municipis.

x