El Departament d’Acció Climàtica presenta el seu full de ruta per reduir la pèrdua de biodiversitat

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha presentatí el full de ruta del govern en matèria de biodiversitat a la Fageda d’en Jordà. S’actuarà en quatre àmbits per intentar aturar la davallada en biodiversitat que es viu al país des de fa anys.

Catalunya ha perdut el 22% de la seva biodiversitat en els últims anys. Tot i que una tercera part del país es troba en situació de protecció natural, aquesta és una tendència real. Per això el departament ha presentat  a la Fageda d’en Jordà el seu full de ruta per aturar aquesta davallada.

Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural: Conservar i restaurar el patrimoni natural i la biodiversitat han de ser objectius prioritaris i inqüestionables de qualsevol país avançat. La dècada on estem és crucial per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i per revertir les causes i conseqüències de la crisi climàtica.

Des de la conselleria ja s’ha començat a treballar en 4 accions concretes i plausibles per al període 2023-2027, i en vistes al 2030. Es vol estructurar i dotar una Agència de la natura amb més recursos humans i econòmics. L’acció que es prengui a terme s’ha d’executar i per això es dotarà l’administració de la nova llei de patrimoni natural i biodiversitat de Catalunya, que es vol aprovar abans del final d’aquest mandat. Finalment, es vol que aquest sigui un procés participat entre tots els actors que viuen i intervenen en el medi,.

Anna Barnadas, secretària d’Acció Climàtica: Hem vingut a transformar. A fer que les coses passin, però perquè les coses passin, la participació és indispensable. Amb totes aquestes accions, la participació és fonamental. Si tot això ha de ser una estratègia de país, no la podem abordar sense participació de tots els factors.

També s’han anunciat mesures per crear nous espais protegits i regular els usos dels existents. Des del departament també treballen en la prova pilot al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa que regularà els accessos a la zona central i que durarà des del juliol i fins a finals de la tardor.

x