El Departament d’Acció Climàtica publica la resolució d’impacte ambiental de les variants d’Olot i Les Preses – Vall d’en Bas

S’acaba el procés administratiu de la variant de Les Preses i d’Olot. Aquest dimarts, el Departament d’Acció Climàtica ha publicat la resolució al procés que es va obrir fa dos anys amb la publicació per part del Departament de Territori dels estudis d’impacte ambiental de la variant de les Preses i la Vall d’en Bas.

A la resolució, que Acció Climàtica ha publicat alhora per les dues variants garrotxines, aposta per un traçat 1+1 i l’alternativa número 2 en totes dues variants, mantenint la opció que ja va anunciar el Departament de Territori.

En el cas de la variant de Les Preses i la Vall d’en Bas, aquesta alternativa manté la connexió amb els túnels de Bracons i contempla un fals túnel prop de l’escola Verntallat.

L’estudi informatiu del 2020 preveia un doble viaducte, ja que el túnel sortia amb un 2+2 que finalment no s’ha complert. La connexió amb el túnel es farà tan lluny com sigui possible de la masia de Codella amb els estreps fora del flux preferent del riu Fluvià.

Pel que fa a la variant d’Olot, contempla un semi soterrament a la zona de l’Hostal del Sol i l’aprofitament del vial nord actual.

Pel que fa al paquet d’al·legacions, en el cas d’Olot 10 administracions públiques i 69 particulars, i pel que fa a les Preses-Vall d’en Bas 9 administracions i 65 persones, entitats o empreses, Acció Climàtica considera que calen modificacions, no en el traçat, però sí en la forma i dimensió.

Entre les més destacades, es demana un estudi complet d’hidrologia subterrània per verificar els impactes als aqüífers, ajustar el traçat que passa per la zona dels Tres Roures de l’Hospital d’Olot, aplicar mesures per minimitzar l’impacte sonor i visual de la infraestructura als usuaris de la via verda del carrilet, protegir les parets de pedra seca o redactar un pla de gestió de terres que detalli com i on es dipositaran les terres restants durant l’obra.

Totes aquestes consideracions les haurà de recollir els projectes constructius d’ambdues, uns projectes que ja van iniciar el tràmit de licitació abans de conèixer el resultat de la declaració d’impacte d’Acció Climàtica.

Està previst que aquest estiu Territori atorgui la redacció dels projectes, amb la condició d’incorporar les consideracions que ha fet públiques aquest dimarts el Departament d’Acció Climàtica.

x