La venda de coques de Sant Joan deixa enrere la pandèmia

S’acosta la nit de Sant Joan i, més enllà del cava, la gran protagonista de totes les taules és la coca de Sant Joan. Les coques de Sant Joan tradicionals mai fallen, aquestes són les de crema, les de fruita confitada o les de llardons. Però fa alguns anys que forners i pastissers s’atreveixen a innovar les tradicions i ofereixen propostes més transgressores. Amb la tornada a la normalitat, les vendes de coques enguany, també ho estan fent.

Jaume Comas, Forn Jaume: “El que fa la gent el que fa aquest any és demanar pressupostos. La gent mira molt el pressupost, això vol dir que l’economia la vigilen una mica. Hem intentat tenir la mateixa qualitat o més, perquè la competència és tan forta que ens hem de mantenir i estar a dalt de tot.”

En relació a la inflació, des del Forn Jaume recorden que no només ha pujat l’electricitat, sinó la major part dels ingredients i també la paqueteria que s’utilitza.

Jaume Comas, Forn Jaume: “Aquest any el pinyó no és gratuït però és “l’artista convidat”. El problema és la matèria prima d’aquestes coques, la farina, els ous, el sucre, etc. Ha doblat el preu i nosaltres hem de fer números i malabarismes per poder treure-ho. Aquest any les coques han pujat dos euros el quilo. Si t’ho mires bé ho hauríem d’haver apujat més, però tal i com està el mercat, ho hem de portar així.”

La tradició de la coca i de la revetlla de Sant Joan van lligades a la celebració del solstici d’estiu, una festa pagana amb foc i música, que en la costa mediterrània s’ha acompanyat des de sempre amb una coca plana i arrodonida que, originàriament, era una pasta de pa amb oli, ous, sucre i pinyons i tenia forma de sol.

x