L’auge de la variant BA.5 d’òmicron a Catalunya posa en alerta Salut

Quan semblava ja que la majoria de la població s’havia oblidat de la pandèmia, el coronavirus torna a ocupar titulars a les portades. La conselleria de Salut, que portava pràcticament mesos sense fer cap roda de premsa, va comparèixer ahir per parlar  ja d’una setena onada.

En les últimes setmanes, el país ha viscut un increment de casos de covid, i no per l’efecte Sant Joan o els festivals de música, sinó sobretot per l’expansió de les noves variants de l’òmicron, la BA.5, que és molt més contagiosa, i que ja representa entre un 80 i un 90% dels nous positius a Catalunya.

Carmen Cabezas, secretaria salut pública: “El que cal ressaltar és aquest percentatge de reinfecció sobretot en persones joves, gairebé un 25% i del voltant d’un 10% en persones majors de 50 anys. Ens dona una idea de l’escapament que té aquest tipus de variant a la immunitat natural. Les persones que han patit infecció per òmicron o Delta a principis d’any, poden tenir ara una reinfecció.”

Pel que fa al pic d’aquesta setena onada, Clara Prats, investigadora del BIOCOM-SC de la UPC, ha informat que l’escenari més favorable situa el pic en la primera setmana de juliol, però que encara està pendent d’analitzar-se l’efecte Sant Joan, que el podria endarrerir dues setmanes, amb la qual cosa arribaria entre la segona i la tercera setmana de juliol.

Clara Prats, investigadora del BIOCOM-SC de la UPC: “Aniríem cap a un pic que se situaria entre la segona i tercera setmana de juliol. Aquest seria un escenari que comença a contemplar el que va passar per Sant Joan, ja hi hem pogut posar les dades. Les projeccions que teníem divendres eren una mica més optimistes perquè no teníem les dades d’aquest pont.”

La percepció que no paren de créixer els casos de covid queda avalada per les xifres de les últimes setmanes. A l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, per exemple, segons les últimes dades d’aquest dimecres, hi ha 7 persones ingressades per COVID-19 i 9 professionals contagiats. Un escenari, doncs, que complica la situació als hospitals i als centres d’atenció primària, amb menys personal per baixes i vacances d’estiu.

Carmen Cabezas, secretaria salut pública: “Fem una crida a fer un ús racional dels serveis sanitaris. Si els necessitem, si som persones vulnerables i amb patologies evidentment que sí. Si tenim simptomatologia lleu, que es pot resoldre quedant-se a casa, això és el que hem de fer.”

x