L’Ajuntament de Santa Pau avança en la fórmula per reformar i posar en valor el Castell

L’esfondrament d’una part de la coberta del Castell de Santa Pau reobre el debat sobre l’adquisició de la seva propietat. És un deteriorament que possiblement es veia a venir però que és inacceptable si tenim en compte que aquest castell d’estil gòtic, que data del segle XII, és un bé cultural d’interès nacional. El cost per arreglar aquests desperfectes és d’uns 200.000 euros i l’Ajuntament no se’n pot fer càrrec. Tot plegat reobre el debat sobre la propietat del castell, en mans privades i de la qual el consistori no ha amagat mai la voluntat d’adquirir-la. Ara sembla ser que la fórmula estaria més a prop que mai, la propietat no s’hi ha posat malament, tot i que l’alcalde es mostra prudent amb tot plegat.

Pep Companys, alcalde de Santa Pau: “No és una decisió que es pugui prendre d’avui per demà. Hi ha moltes peces que han d’encaixar i és tot molt complex. Esperem trobar una solució beneficiosa per Santa Pau, la comarca i el país”.

Fa un any i mig que una comissió formada per arquitectes, tècnics i d’altres perfils treballa estudiant la viabilitat del projecte per al castell, que passaria per una reforma.

Cris Capó, regidora Aj. de Santa Pau: “Els fonaments són molt forts però la coberta està molt deteriorada”.

La comissió creu que aquest equipament hauria de poder visitar-se, conservar-se i posar-se en valor perquè el poguessin gaudir totes les persones que ho vulguin com un patrimoni no només del poble i de la comarca sinó de tot el país.

Cris Capó, regidora de Cultura Aj. de Santa Pau: “Hi ha gent al poble que té 40 anys i no ha entrat mai al castell. Jo crec que això no pot ser. Hauria de ser un patrimoni de tot el país”.

Santa Pau organitza el proper dissabte 30 de juliol un festival que té l’objectiu, precisament, de posar en valor un dels seus edificis més estimats. Serà el Festival Castell de Santa Pau.

 

Foto: Ajuntament de Santa Pau

x