Els caçadors de la Vall del Llémena omplen basses naturals que s’han assecat per ajudar als animals del bosc a que puguin beure aigua

Miquel Font, president de la societat de caçadors de la Vall del Llémena: “S’està assecant tot, i en el punt on estem, un animal per anar a beure aigua ha de fer molts quilòmetres per trobar-ne. Hi ha algun riu, la riera del Llémena, que ens travessa pràcticament tot el vedat però també hi ha alguns trams finals on s’està assecant. Hi ha punts on l’aigua està molt lluny i amb la sequera que portem, les plantes es moren i hem de fer alguna cosa per ajudar-los.”

El vedat de la Societat de Caçadors Vall del Llémena s’estén, sobretot, pel terme municipal de Sant Aniol de Finestres, tot i que una petita part toca a Sant Martí de Llémena. Són unes 10.800 hectàrees de bosc enmig de cingleres, on hi viuen animals com senglars, cabirols, guilles, llebres i ocells diversos com tórtores, pit-roig o mallerengues. Enmig del bosc s’han creat diverses basses naturals, que és on tota aquesta fauna va a abeurar-s’hi. Ara, però, la sequera i les elevades temperatures d’aquests dies les han assecades. En comptes d’aigua, hi ha terra escrostonada. És per això que els caçadors de la Vall de Llémena han començat a omplir basses naturals que la sequera ha buidat perquè els animals del bosc tinguin aigua.  De moment, la societat de caçadors, amb l’ajuda d’un pagès de la zona, ja ha abocat una cisterna de 12.000 litres en una de les basses que hi ha al mig del bosc.

Miquel Font, president de la societat de caçadors de la Vall del Llémena:Que un caçador ajudi animals? Hi haurà algú que no ens creurà. Nosaltres estimem els animals, i en els moments on s’ha d’ajudar també els ajudem. Creiem que aquest és un d’aquests moments.”

De retruc, mantenir les basses naturals amb aigua també permetrà que els senglars no facin tant dany als conreus ni s’acostin a les cases per trobar-hi menjar.

Xevi Oliveras, cap de colla: “Ells busquen aigua i el morro ha de treballar sempre i es van acostant a prop de les cases, camps que s’estiguin regant, i prop de les cases a buscar menjar. Això si va seguint així els animals estan molt apurats i ho fan malbé tot, els horts, els pagesos…tothom es queixa.”

Els caçadors confien que omplint les basses naturals permetin, si més no, que els animals del bosc trobin aigua a prop i asseguren que ho faran les vegades que siguin necessàries mentre hi hagi aquesta situació.

x