Continuen les diferències al ple d’Olot sobre el futur del TPO i la seva gestió

Aquest dijous ha tingut lloc un nou ple municipal a l’Ajuntament d’Olot, que venia marcat per dues mocions: la del TPO i una sobre el grup municipal de la CUP, per fer passos cap a una ciutat termoregulada.

La moció del TPO no acaba de convèncer a alguns grups

Com ja va passar fa uns plens, s’ha tornat a tractar en forma de moció la qüestió de la municipalització del TPO, aquest cop, sota la idea de debatre el model d’aquest transport públic de la ciutat. Raúl Valls ha expressat la necessitat que es faci un ple extraordinari per parlar de la qüestió o dedicar-hi un monogràfic poc abans de les properes eleccions municipals. Des de la CUP s’hi han mostrat  a favor. Des del PSC aquest cop han obtat per abstenir-se, explicant que no acabaven de trobar-li el sentit en tornar a presentar aquesta moció així com el fet que aquesta moció ja serveixi per fer precamanya. Des d’ERC s’hi ha votat favorablement. I des de Junts, l’equip de govern hi ha votat en contra, al·legant que el problema no és tant el model de gestió d’aquest transport públic (privat o municipal). El regidor de mobilitat Agustí Arbós ha defensat el model privat i de concessió, i ha expressat que la necessitat està en plantejar com ha de ser aquest transport en el futur i no tant tirar enrere i fer un estudi del que plantejava al 2007 ser aquest servei i què ha acabat sent. El debat sobre el TPO s’ha efectuat en aquest ple, en un intercanvi d’opinions entre Arbós i el protaveu d’ERC Josep Quintana. El contracte actual per la gestió del TPO és vigent fins el 2025.

 

L’oposició no veu clar el projecte de reforma de la plaça Major

La reforma de la Plaça Major ha estat un dels temes de debat durant el ple d’aquest dijous. Els diferents grups a l’oposició no acabaven de comprendre la necessitat de fer una reforma de tal magnitud. Des de la CUP els preocupa el fet que, per exemple, es millorin les façanes, però es preguntaven què passaria amb l’estructura i interior dels edificis en mal estat. Des del PSC segueixen insistint en què aquesta reforma no servirà per millorar el nucli antic i que la ciutat té altres zones on requereixen d’actuacions; mentre que la CUP no comparteixen el projecte i la idea de plaça que plantegen, fixant-se, també en algun detall, com el d’eliminar alguns arbres.

Durant el ple el regidor de promoció econòmica de la ciutat, Estanis Vayreda, ha avançat que es presentarà un Pla de Millora Urbana de la plaça Major i ha convidat als grups a l’oposició a trobar-se a la plaça amb el tècnics per debatre quines possibilitats de millora veurien de l’entorn, així com explicar el perquè de les actuacions que s’hi faran (substitució dels parterres, millora de façanes o eliminació d’alguns arbres, entre d’altres). Vayreda ha recordat que aquesta és una reforma feta acord amb els veïns i que està inclosa al Pla Integral d’Accions de Millora del barri. Ha explicat que les ajudes a propietaris per millorar els seus edificis es concedirien i ha anunciat que els propietaris haurien de fer les millores pertinents als seus habitatges en un termini de tres anys, i que en cas de no acceptar la subvenció haurien de fer-la igualment un cop passat aquest temps. Va assegurar que 18 dels veïns s’hi han mostrat a favor, amb dos no s’hi ha parlat però es preveu que no hi haurà problema, i que només hi ha conflicte amb un habitatge que està enmig d’un litigi.

 

La moció de la CUP, aprovada per unanimitat

La CUP duia en aquest ple una moció per fer d’Olot una ciutat termoregulada. Tant Junts, com ERC com el PSC s’hi han mostrat favorables, per treballar i estudiar accions que millorin les condicions de vida de les persones i de la pròpia ciutat, davant les altes temperatures i les repetides onades de calor i el canvi climàtic. Des del PSC han expressat que Olot té la sort de comptar amb bons pulmons, com els entorns del Riu Fluvià o la Plaça Clarà, i comparteix moltes de les propostes de la CUP, tot i que veu difícil executar les façanes i teulades verdes. Des d’ERC comparteixen la majoria de propostes i es mostra d’acord amb les propostes de la CUP, tot i que enlloc de parlar de refugis climàtic preferirien referir-ne zones verdes. Pel que fa l’equip de govern, també es s’han mostrat d’acord a adaptar-se a segons quines situacions generades per l’augment de les temperatures, com per exemple la revisió i adaptació dels calandris (com en el cas d’obertura de la piscina municipal) o crear serveis pal·liatius, per combatre les altes temperatures en un futur. Des de la CUP van agrair el suport mostrat a la seva moció, però van retirar que el que fan falta són fets i va emplaçar als diferents grups a reunir-se per fer accions des de ja.

 

Precs i preguntes

Dels precs i preguntes, destaquen la problemàtica del Carrer Esglaiers, en què la CUP ha demanat a l’equip de govern que es tracti aquest tema, també, des de l’àrea de joventut i no només amb la Policia Municipal, veient els resultats de les diverses actuacions fins al moment, que no han acabat amb el conflicte. La mateixa CUP ha exigit a l’equip de govern que tractés el ‘mentrestant’ als problemes de trànsit a la ciutat. El portaveu Jordi Gasulla ha exposat que no es pot esperar cinc anys a tenir construïda la variant. De la seva banda, l’alcalde d’Olot Pep Berga li ha mostrat el seu rebuig a l’exigència rebuda i li ha contestat que la única solució a aquests problemes és la variant i que ell seguirà treballant per escurçar aquest temps.

 

El ple també va aprovar per unanimitat l’aprovació de l’expedient el plec de clàusules administratives i prescripcions tècniques per a la contractar un serveis de manteniment d’espais verds públics d’Olot, reservat per centres especials de treball d’iniciativa social i empreses d’inserció. El que també s’ha votat favorablement i per unanimitat ha estat la renovació del conveni i per tant delegació al Consell Comarcal de la Garrotxa del sistema de recollida i custòdia d’animals de companyia: L’equip de govern també va anunciar els dies de festa local pel 2023 siguin del 6 al 10 de setembre, amb 11 de setembre,que caurà en un dilluns.

x