La memòria pagesa segueix viva a la celebració de la Festa del Segar i el Batre de la Vall de Bianya

La Festa del Segar i Batre ens torna a la Catalunya de fa mig segle, on elements com els pallers eren quelcom quotidià en el paisatge del nostre voltant. A causa de les transformacions agràries però, hi ha molts costums que s’han anat oblidant.

Aquesta festa recupera la memòria pagesa revivint les tècniques de la feina tal i com es feia abans.

Josep Torrent, Organitzador Festa del Segar i el Batre:Aquí coincidim que el mateix dia seguem i batem, és molt important perquè el blat ara ja era sec, llàstima que ha quedat humit però l’hem pogut lligar. Hem lligat les garbes, les hem portat a l’era.”

Carlus Nogareda, propietari Mas Espunya: “Per veure la manera com es feia abans. Ja ningú sap com es feia, doncs com a mínim 1 cop a l’any veure com havien treballat els nostres avis.

Enguany la Festa s’ha dut fins el Mas l’Espunya, un indret idil·lic tant de per la vista com per la natura que l’envolta.

Carlus Nogareda, propietari Mas Espunya: “És el 2n any que es fa aquí, jo em vaig oferir ja que és un lloc vista i emblemàtic” “Ara podem tenir un paller i la gent podrà veure la manera com es treballava i com vivien els nostres avantpassats”

Ja fa aproximadament 30 anys que a la Vall es celebra la Festa del Segar i el Batre, on hi participen segadors però també joves amb ganes d’aprendre, s’hi ha trobat gent de la vall, de camprodon i de tot el municipi.

Josep Torrent, Organitzador Festa del Segar i el Batre: “É important perquè aquestes tasques sense participar-hi no es fan, tot això és molt important”

x