Joan Vila, CEO LC Paper:”Les administracions no són conscients de la urgència que tenim en temes energètics”

LC Paper podrà executar, per fi, el parc fotovoltaic després d’anys de lluita administrativa. Set anys han passat per finalitzar un procés que ha hagut de passar per canvis de lleis per fer-se possible.

Joan Vila, CEO LC Paper: Durant tot aquest temps hem perdut una oportunitat per amortitzar el parc i això fa mal. L’administració no veu que dilatar el temps dels permisos afecta de manera negativa a la indústria. I molt. De manera que llavors no és d’estranyar que algunes coses marxin d’aquí i se’n vagin a fer-les a l’estranger.

Ara bé, segons Vila aquest parc fotovoltaic, que anirà ubicat a uns terrenys ubicats al final de l’Autovia A-26, a Besalú, pràcticament només actuarà de prova pilot, ja que només els subministrarà un 12% del total d’electricitat necessària per fer funcionar la fàbrica. Costarà prop de dos milions d’euros i es preveu que amb sis mesos ja comencin a veure plaques en aquest camp. Ara preocupa la continuació d’aquest projecte a altres espais que permetrien cobrir amb energia neta els mega watts hora que els fan falta per funcionar.

Joan Vila, CEO LC Paper: Ja aventuro que el dia que ens posem a fer el que ens queda de parc tindrem problemes administratius seriosos. Perquè l’administració això ho veu com una cosa massa gran, quan en realitat això és el que necessitem consumir per tirar endavant, nosaltres.

Joan Vila va més enllà i critica als governs que no prediquin l’exemple d’apostar per les energies renovables, una necessitat pel planeta i pel futur de tots, però avui en dia una necessitat també econòmica, en el context de crisi mundial per les matèries primeres, especialment els combustibles.

Joan Vila, CEO LC Paper: Hauria de ser tan urgent que l’administració espanyola i catalana hauria de pagar les obres de carreters ens ec i dedicar tots els recursos a renovables. És tan gran la urgència que s’hauria de fer així.

En el cas concret d’aquesta fàbrica de paper ubicada a Besalú, en el darrer any s’ha vist com s’ha pagat pel gas fins a deu vegades més i cinc vegades més en el cas de l’electricitat. El cost per fer paper s’ha multiplicat per dos i una mica més.

Paral·lelament, aquest empresa garrotxina ha assegurat que a partir del setembre començaran a substituir en una petita part el gas com a font d’energia i utilitzaran  biometà, extret d’una planta de l’Alt Empordà, basat en dejeccions de vaques. També estan treballant per desenvolupar una tècnica que permeti fer energia a través de biomassa i residus. Aquesta setmana el Departament d’Acció Climàtica ha anunciat ajuts valorats en 27 milions d’euros inclosos als Fons Next Generation per fomentar l’ús de les energies renovables d’ús tèrmic.

x