La família Guindulain Rifà ha cedit el seu fons familiar datat del segle XIX i XX a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa

El mes de febrer, la família Guindulain va decidir cedir el seu fons documental familiar a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Aquest, consta de 616 fotografies (la gran majoria en placa de vidre) i altres tipus de documentació com cartes o programes d’activitats culturals d’Olot.

El fons ens transporta des de l’Olot de finals del segle XIX fins al de principis del segle XX, al esclatar la Guerra Civil.

Anna Bofill, Responsable Arxiu Comarcal de la Garrotxa: “Potser el que nosaltres hem trobat més interessant al anar-ho coneixent, és el fet que els estiuejants, aquesta burgesia barcelonina que acostumava a venir a Olot durant el mes de juliol i es quedaven fins després de les Festes del Tura, eren un col·lectiu com en Denís De Vargas o en Joan Gamper, que van dur a Olot moltes coses com el tennis o el futbol. D’alguna manera els barcelonins van portar a Olot les novetats d’aquell moment.

Per primera vegada doncs, Olot té fotografies d’estiuejants de l’època a la ciutat, personatges amb una visió diferent d’aquesta, ja que en el fons documental es pot veure actituds de descoberta d’aquests indrets.

Anna Bofill, Responsable Arxiu Comarcal de la Garrotxa: “Tot i que era gent arrelada a Olot, tota la gent que surt a les fotografies és gent que vivia a Barcelona, i que venien a estiuejar als estius i anaven a les mateixes festes i aplecs que anava la gent d’Olot, però amb una visió una mica diferent.

El primer productor de les fotografies del fons va ser Jaume Bosch Ysamat, descendent d’una família olotina que al segle XVII eren traginers. Finalment, a volts del 1862, van obrir una adoberia a Badalona. Des d’aquell moment, Olot per la família es va convertir en el seu destí d’estiu. La filla gran de Jaume Bosch Ysamat es va casar amb Josep Maria Guindulain, unint així ambdues famílies. El seu fill, Jaume Guindulain Bosch (pare de la Pia i la Clara), va guardar el fons documental de les famílies durant anys, sense tancar mai el seu vincle amb Olot,  que de fet era un lligam molt estret, també per part de la família Guindulain-Rifà, qui avui cedeix el fons.

Clara Guindulain Rifà: “Llavors aquest lligam amb Olot ha estat estretíssim. El fet de voler preservar aquest fons, perquè nosaltres varem ser les primeres sorpreses, és a dir, el pare no ens n’havia parlat de res. Vam ser la Pia i jo que vam baixar la caixa d’un altell.

Aquesta és la primera vegada que Olot disposa de fotografies d’estiuejants de l’època a la ciutat així com d’aquesta i de la seva cultura d’aleshores. Fet que permetrà eixamplar i conèixer més profundament la seva memòria històrica.

x