Canvis en el paisatge natural garrotxí a causa de les altes temperatures i la manca de precipitacions

Es mantenen les altes temperatures i la pluja no arriba. La natura, al igual que  nosaltres, està viva i també necessita aigua per viure. Al no arribar-n’hi, pateix i s’intenta protegir ja de manera visible, afectant no només a la sequedat de les fulles, sinó de tot l’ecosistema que l’envolta.

Lluís Guillaumes, Primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Les Preses: “És una cosa que tothom no s’ho explica, aquest canvi d’aquest any amb altes temperatures, i la poca pluja. Això comporta paisatge que no estaven acostumats i problemes que tampoc teníem presents: falta aigua pel bestiar, etc.

Per part d’actors que col·laboren en l’intent de revertir la situació, es prenen mesures de gestió forestal com la prevenció d’incendis, col·locació de dipòsits d’aigua o creació de pistes forestals que farien de talla-focs. A Les Preses per exemple, s’han delimitat unes franges de seguretat per intentar controlar aquests efectes.

Lluís Guillaumes, Primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Les Preses: “Aquí fa temps que la fem, Xenacs hi havia molt pi i ara no n’hi ha casi, arbres perillosos per incendis i que es poden canviar per roures, faigs, o alzines. És basic aquest canvi.” “Una altra cosa i que l’administració no ajuda és que es posin d’acord entre elles per com s’han de fer aquests plans. Per exemple nosaltres ara tindrem una reunió al setembre, precisament per la gestió forestal de tota la muntanya i sabem que el Parc Natural opina una cosa i el que fa la gestió que és la Generalitat n’opina una altra, i és el mateix govern.  Des de les altres instàncies també s’haurien de posar d’acord.

Podem veure com l’aspecte dels arbres ha canviat en algunes zones del bosc. La decoloració es deu a que els arbres necessiten aigua, però les fulles també. La fulla és la primera a la que li arriba la poca aigua que cau i els arbres es desprenen d’elles perquè l’arrel i el tronc puguin sobreviure. Normalment aquest desprendiment es duu a terme a la tardor, però la manca de precipitacions fa de detonant del procés.

Lluís Guillaumes, Primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Les Preses: “Esperem que plogui. És molt trist que a una comarca que tots estaven acostumats que deien que Olot era l’orinal del cel, doncs no hi hagi maneres. Ahir a Ripoll xàfegs, i aquí no arriba l’aigua.”

Ahir la Garrotxa va entrar en Fase 2 segons el Pla Especial de Sequera de la Generalitat, la fase anterior a la última on ja es prendrien mesures de seguretat que implicarien limitacions complertes en zones naturals. Així doncs, cal estar alerta per qualsevol perill que comportin aquestes altes temperatures i només ens queda esperar la pluja.

x