Cinc infants saharauís passen l’estiu a Olot en el marc del projecte ‘Vacances en pau’

Fa molts anys que famílies garrotxines acullen nens i nenes saharauis durant els mesos d’estiu, dins el programa ‘Vacances en pau’, que es coordina des de l’associació Garrotxa amb el Sàhara i l’Associació Catalana d’Amics del Poble Saharauí. Per culpa de la pandèmia, ara feia dos anys que això no era possible. Aquest any han arribat cinc infants, tot  que no ho han tingut fàcil, donada la difícil situació política entre Espanya, Algèria i el Marroc.

Enric Soler, Garrotxa amb el Sàhara: Burocràticament hi ha hagut més problemes i aquets nens han perdut res setmanes de vacances, de venir aquí,pel malestar dels governs. I és molt trist que pels problemes dels adults hagin hagut de rebre els nens.

La Laura és de Sales de Llierca i anys enrere ja havia acollit infants saharauís.

Laura Tàpias, família acollidora: Jo ho faig per ajudar a tota questa gent refugiada. Crec que aquest programa és una manera senzilla d’ajudar durant dos mesos. Donar als infants una altra realitat, un d’idioma, dur-los al metge i treure’ls de la calor del desert. Jo record quan el Sàhara encara era espanyol. Trobo que els hem deixat molt de la ma. Nosaltres demanem referèndum quan ells fa 60 anys que ho demanen. És una situació vergonyosa.

El projecte ‘Vacances en pau’ va néixer fa més de 30 anys i avui en dia se’n segueixen recollint els fruits. Un exemple és en Lejlifa: ell va ser un dels nens acollits. Recorda que la seva darrera estada a Olot va ser l’any 1997. Al cap de 18 anys va anar-se’n a estudiar un màster al país Basc i des de fa tres anys viu a Olot.

Lejlifa Mahmud, Garrotxa amb el Sàhara: Va ser una experiència única. És una experiència única pels nens. Són record bonics, destacables per les ostres vides. Jo avui encara els recordo. Sobretot recordo sovint els primers dies que venia aquí a Olot. Aporta il·lusió, esperança, motivació.

Ara és una de les persones que tira endavant l’Associació Garrotxa amb el Sàhara. Són infants que només volen ser feliços i gaudir de les comoditats del nostre dia a dia: des d’anar al casal, la nostra alimentació o el simple fet de conèixer a altres persones.

x