La primera reunió pel projecte del Centre Integral de Residus de la Garrotxa es farà a primers de setembre

40 milions d’euros no s’aconsegueixen d’avui per demà. L’acord pel Centre Integral de Residus per unanimitat de tots els grups era només el primer pas perquè tot esdevingui una realitat. La primera reunió es farà a principis de setembre, probablement el dia 3, amb tots els actors implicats. De tota manera, l’alcalde de Beuda Bernat Sanz celebra l’acord com a primer pas per solucionar el problema del tractament de residus a la comarca. El qualifica com un acord històric.

Bernat Sanz, alcalde de Beuda: “És un acord històric perquè tots els grups l’hem tirat endavant després de tants anys. Crec que ha estat un exemple de transparència i participació”.

Els veïns i les veïnes de Beuda han estat prioritaris per al consistori, que ha rebut el seu vist-i-plau un cop explicat el projecte per part del SIGMA i el Consell Comarcal. La idea de tornar a fer-se càrrec dels residus no era ni molt menys popular, però el sistema de tractament, que preveu buidar l’abocador i renaturalitzar-lo en un futur, els va convèncer.

Bernat Sanz creu que han aconseguit que totes les parts implicades participessin en el projecte, diu que ho han portat tot amb transparència i creu que tot el procediment ha estat un exemple de concòrdia i participació.

Celebra, també, que s’hagi aconseguit incloure un GreenLab, que servirà, diu, per tota la comarca, a l’hora de divulgar i explicar coses relacionades amb tot aquest sistema de tractament de residus.

Alfred Cairó, d’ERC Besalú, va decidir no votar

El projecte es va aprovar, recordem-ho, per unanimitat de tots els grups. Però hi va haver un conseller que no va voler votar i es va absentar de la sala perquè no estava d’acord amb el projecte del Centre Integral de Residus. Miquel Reverter, d’ERC, demanava permís en nom del seu grup.

Alfred Cairó, conseller comarcal d’ERC: “Ho faig en nom de tot l’equip d’ERC a Besalú. El primer informe que tenim és del desembre del 2021 i ningú ens assegura l’efectivitat de tot aquest sistema. Pot geenrar pudors i fums a només tres quilòmetres de Besalú. Olot és qui genera més residus i si parlem de sostenibilitat, la nova planta s’hauria d’ubicar el més a prop possible de la capital. No estem d’acord amb el projecte i lamentem que la comarca torni a apartar la porqueria en un racó”. 

 

Bernat Sanz lamenta haver conegut l’opinió d’ERC Besalú el mateix dia del Ple

Aquesta decisió va sorprendre la major part de grups, que no coneixien aquesta discordança. El mateix alcalde de Beuda, Bernat Sanz, assegura que mai li havien fet arribar aquestes opinions al llarg de l’any on s’ha treballat, diu de manera transparent i participativa.

Bernat Sanz, alcalde de Beuda i conseller comarcal de Junts:  “No era el moment de fer oposició. El seu grup al Consell hi va votar a favor i estava a totes les reunions, és un acord històric. En tot cas, al llarg d’un any i mig harien pogut donar la seva perspectiva i fins i tot es podrien haver inclòs les seves propostes al projecte. Tothom hi ha dit la seva i ells ho podrien haver fet. De dubtes, n’hi havia i n’hi ha, però es tracta de treballar plegats per un problema de tots”. 

 

x