Ramon Bassols i el teló de la porta de l’Estadi de Montjuïc a la cerimònia d’inauguració dels JJOO de Barcelona

Ramon Bassols és un electricista olotí que va encarregar-se de fer possible una part de l’escenografia de la cerimònia inaugural. Ell, juntament amb Xavier Bulbena i sota la direcció de Xavier Mariscal van construir un teló que cobria i descobria la porta principal de l’Estadi de Montjuïc.

 

Un teló que havia de pujar i baixar sol

Ramon Bassols, electricista: En Xavier Mariscal, que havia fet en Cobi, li va encarregar a en Xavier Bulbena, d’aquí Olot i molt amic meu, li va demanar que fes un teló de fons que tapés la porta de l’estadi, la que hi ha sota el rellotge. Per la cerimònia. I això havia d’anar amb bateria. No podia anar elèctric. Havia d’anar independent, perquè tot l’estadi anava amb generadors elèctric, perquè s’hi s’aturava el generador, es connectés a xarxa i la gent  no se n’adonés. I llavors també vam fer i pintar una sèrie de ninots.

El teló consistia en 80 metres quadrats de lona i mentre el feien patien pel vent que hi podia bufar a l’estadi, i les possibles esparracades que pogués patir. Feia 10 metres per 8.

 

La cerimònia havia de quedar perfecta

Ramon Bassols, electricista: La cerimònia estava molt ben assajada. En vam fer tres o quatre de cerimònies, nosaltres, per assajar- i ala mateixa hora i amb tota la gent que hi participava. Tots.

 

Anècdotes inoblidables

Ramon Bassols, electricista: Ens van dir que com que anàvem per grups, hi hauria uns busos situats a un punt per pujar. I només ho podia saber un, i en el nostre cas era en Bulbena. I vam anar a donar, a baix, a Barcelona, i quan vam acabar en Xavier Bulbena no se’n recordava d’on havíem d’agafar el bus. I quin patir. Eren les sis de la tarda, i havíem de ser a dalt a l’estadi una hora i mitja abans de la cerimònia. I res, vam pujar amb un bus amb la Coral Sant Jordi i cap amunt. No hi havia mobles ni res en aquella època. I a més ens van parar, i els hi vam dir: sí, sí, som de la coral… I com que ja dúiem l’acreditació no ens van dir res.

 

Uns Jocs Olímpics de referència

Ramon Bassols, electricista: A mi ja m’agradaven aquestes coses i m’hi vaig embrancar. I va estar molt bé. Els JJOO de Barcelona van suposar un abans i un després, també, en les cerimònies. Barcelona 92 va ser un abans i un després, i per mi també.

x