Troben bales de les Guerres Carlines a la Serra del Toix, a l’Alta Garrotxa

Les Guerres Carlines van tenir també un paper protagonista a la Garrotxa. A la Serra del Toix va tenir-hi lloc una de les batalles més sagnants. L’exèrcit liberal tractava de salvaguardar Olot, però abans ser derrotats pels carlistes, liderats pel general Francesc Savall. Aquests un grup d’arqueòlegs estan treballat a un camp de batalla d’aquesta serra situada a Montagut.

No són encara les nou del matí i un grup d’arqueòlegs deixen el cotxe a una zona propera a la Serra del Toix per fer una caminada d’uns 20 minuts per arribar al que va ser un camp de batalla durant la tercera Guerra Carlina. En Gorka és arqueòleg de la Universitat del País Basc. Ha estat fent una estada a la Universitat de Barcelona i està fent una tesi doctoral sobre les Guerres Carlines. Ha vingut a Catalunya per copsar les semblances i diferències entre el tipus de batalles viscudes aquí i al nord d’Espanya.

Gorka Martín, arqueòleg de la Universitat del País Basc: Preliminar podem dir que la Guerra a Catalunya va ser amb més moviment que al nord. Hi va haver, aquí, més emboscades, cops de ma etc. més que batalles campals.

Durant aquesta setmana i tota la que ve estan sobre el terreny buscant materials que els ajudin a entendre quins van ser els moviments que van fer les tropes i amb quina intensitat es contraatacaven mútuament. El que més estan trobat són bales.

Gorka Martín, arqueòleg de la Universitat del País Basc: Estem trobant bales Berdan, de sistema auxiliar, que es feien servir durant la 3a Guerra Carlina. I depenent del grau de deformació sabem la distància que s’ha fet el dispar.

Els voluntaris estan sent claus per dur a terme aquests treballs. Hi són presents, almenys, un historiador, una restauradora i arqueòleg. Treballs com aquests els ajuda a endinsar-se a altres maneres d’estudiar i interpretar la història.

Arnau Brossa, arqueòleg i membre el PEHOC: Quan vaig veure la proposta ho vaig torbar interessant perquè és una cronologia que no he treballat gaire, normalment he treballat en prehistòria, però també pel fet que el jaciment era d’aquí a la Garrotxa i sempre em motiva anar sumant coneixements sobre la història de la nostra comarca.

I és que aquest jaciment de l’Alta Garrotxa és únic, pràcticament, a tot Catalunya, donat que se’n tenien estudis documentals però no materials, deixant de banda que aquí hi va tenir lloc una de la batalles més dures de les Guerres Carlines. Un dels fets sorprenents que han vist aquests dies és que el camp de batalla sembla intacte, poc remenat i ben conservat. Asseguren que si es protegeix s’hi podrà seguint fent més feina, tot i que alerten dels espolis.

Pablo Carrasco, arqueòleg : Òbviament és un dels grans problemes que té l’arqueologia dels camps de batalla, ha que hi ha aficionats que adquireixen fàcilment un detector de metalls i ens netegen zones. I això dificulta l’estudi i la transmissió de coneixement dels fets històrics que han succeïts en aquests camps.

En Pablo ve de Galicia i està fent una tesi doctoral sobre camps de l’època napoleònica. Amb tot treball, però, hi ha sempre sorpreses, i aquestes dies han trobat, fins i tot la punta probablement d’una ballesta d’època medieval.

Tots ells agraeixen les facilitats que l’Ajuntament de Montagut i Oix i els propietaris de la zona els hi ha posat per treballar. Ara la idea és documentar aquests materials perquè en un futur no molt llunyà puguin ser exposats, i qui sap si se’ls pugui quedar el  poble. Això però, dependrà del Departament de Cultura i del servei d’Arqueologia.

https://twitter.com/CarlistWars

 

 

 

 

 

 

 

x