El Cartell de les Festes del Tura 2022 té la Gegantessa com a protagonista i s’inspira en els cartells modernistes de Cigarrillos París

El cartell de les Festes del Tura d’Olot 2022 s’inspira en el cartellisme modernista de la marca amb segell olotí Cigarrillos París. Té la Gegantessa com a protagonista, amb la presència d’altres personatges de la faràndula com els Nans i els Cavallets. Enguany tocava elegir l’obra a partir d’un concurs de cartells. La proposta ha estat l’elegida d’entre una cinquantena d’obres presentades.

El seu autor és el barceloní Eloi Casanovas, artista, conservador i restaurador de béns culturals. Va estudiar el Batxillerat Artístic a l’Escola Massana de Barcelona i aquest any s’ha graduat a la Universitat de Barcelona en l’especialització d’escultura sobre fusta. Ha basat la seva trajectòria professional en les figures i elements de cultura popular catalana i d’imatgeria festiva, ha restaurat diverses peces i les ha plasmat en diverses obres artístiques. També s’ha encarregat del cartellisme de festes tradicionals. El 2019, va ser reconegut amb l’accèssit del Concurs de Cartells de la Patum de Berga. En el seu discurs, Casanovas va desfer-se en elogis cap a la Gegantessa i, en general, de tota la faràndula d’Olot.

Eloi Casanovas, autor del cartell guanyador de les Festes del Tura 2022: “La protagonista no pot ser una altra que la vostra Gegantessa, que em va deixar fascinat l’any passat a les meves primeres Festes del Tura i a qui li vaig voler dedicar el cartell que espero que sigui molt ben rebut per tots vosaltres. Tammateix, m’agradaria destacar que teniu una faràndula preciosa i la veritat és que heu d’estar molt orgullosos de la vostra festa i de la impressió que transmeteu fora d’Olot. A nivell personal, em va arribar molt l’estima que tots denoteu cap a les vostres figures. No vaig voler només representar la gegantessa; per als més curiosos, hi ha altres detalls que remeten a altres elements de la faràndula”.

Agustí Arbós, regidor de Festes de l’Ajuntament d’Olot: “Destacar el fet que artistes d’arreu de Catalunya mirin cap a la ciutat amb ganes de presentar una proposta molt bona i, a més a més, en aquest cas és una proposta que denota un coneixement profund del que és la nostra història artística pel que fa als cartells i el cartellisme a la nostra ciutat”.

Les obres de Judit Bañeras i Emma Reixach han estat les dues finalistes del concurs d’enguany. El cartell de les Festes del Tura 2022 es pot recollir a partir d’avui a Can Trincheria i l’Oficina de Turisme d’Olot. L’obra serà la portada del programa de festes que es distribuirà a partir de finals d’agost a tots els domicilis de la ciutat.

x