El repic de les campanes ja torna a sentir-se a Lligordà tres dècades després

A Lligordà s’hi poden tornar escoltar el repic de les campanes de l’església de Sant Pere. Fa uns dies, durant la festa major, aquests sons van tornar a ressonar en aquest nucli de Beuda 30 anys després. És una llarga història que ve de lluny.

Miquel Riu, regidor de cultura Aj. Beuda: Va ser arran dels anys 90, el 92. Can Feixas, una casa propera a l’església, durant aquell temps era una casa de colònies i una mainada que van venir van accedir a campanar, van despenjar els batalls i els van tirar a un pou d’aquí  al rectoria. I després d’anys i tant sentir-ho vam decidir fer alguna cosa, vam parlar amb en Xavier Pallàs, ens va assessorar i vam posar batalls nous i fins avui, que les hem recuperat.

Això pel que fa als batalls. Molt abans, durant la guerra, els veïns de Lligordà ja van veure es quedaven sense campanes.

Miquel Juanola, campaner i veí de Lligordà: En els temps de la Guerra Civil van fer caure i treure les campanes. No són pas les mateixes que hi ha ara. Jo quan era escolar venia a tocar les campanes. Quan hi havia un bateig. I em donaven algun caler. Quan es casava la gent… i fins i tot quan es calava foc, per avisar.   

En Miquel té 93 anys i aquests gaudeix, com un nen, dels nous batalls. Encara se’n recorda, a la perfecció, quin repic tenia cada cerimònia.

I encara avui se’n recorda alguna anècdota de quan era petit i feia d’escolà. En Miquel era un nen, però ingenu no era.

Miquel Juanola, campaner i veí de Lligordà: Quan hi havia un bateig, de vegades els padrins em donaven poc diners. I mira, jo tocava poc. Si me’n donaven més, jo tocava més estona.

Ara Beuda ja pot dir que les seves quatre parròquies i la basílica del Sant Sepulcre de Palera ja tenen batalls i campanes. L’actuació ha costat uns 3.000 a l’ajuntament i ha inclòs, també, una porta pel campanar a més d’uns plafons informatius.

Amb els repics de les campanes ja es podria dir que, avui, l’església de Sant Pere de Lligordà ha recuperat una part important de la seva ànima.

x