La Garrotxa, maltractada per la sequera en l’any de més risc d’incendi forestal des de 2003

Cap a quarts de quatre de la tarda la temperatura és d’uns 38 graus a Sant Ferriol. Aquí, com a moltes altres zones agrícoles de la comarca, alguns pagesos protegeixen els seus camps amb franges separadores i netegen els vorals i camins. L’aspecte de la vegetació parla per sí sol. No plou, la calor és asfixiant i qualsevol guspira pot ser letal. Aquí ens trobem amb Jordi Martín i Ignasi de Dalmases, màxims responsables dels Cossos de Bombers i Agents Rurals a Girona, per saber quin és el nivell d’excepcionalitat aquest estiu.

Jordi Martín, cap dels Bombers a Girona: “Un incendi a l’Alta Garrotxa seria molt greu, estaríem parlant de centenars de milers d’hectàrees. Tots coneixem com està la vegetació i la zona és de difícil accés”.

I a banda del risc d’incendi, la vegetació està patint molt per aquestes condicions climatològiques.

Ignasi de Dalmases, Cap dels Agents Rurals a Girona: “La vegetació està morint. Només cal veure l’aspecte d’alguns arbres. És urgent que caigui aigua”.

Parlem fins ara de circumstàncies climatològiques que l’home no pot controlar. Però el problema és que, on sí que podem actuar, no acabem de fer-ho de la millor manera. De fet, les nostres conductes són, sovint, molt perjudicials pel bosc. En qualsevol zona trobem brutícia, fins i tot aquí, on hem parat per fer l’entrevista. L’incivisme és absolutament determinant per entendre el moment en el que ens trobem.

Unes conductes que poden arribar a provocar incendis. De fet, nou de cada deu incendis forestals són provocats per la mà de l’home ja sigui de manera intencionada o sense voler. Incendis que en el cas, per exemple, de l’Alta Garrotxa, serien devastadores.

x