S’impartirà el primer curs de margers o pedra seca de Catalunya coordinat per l’Ajuntament de Les Preses

Del 17 d’octubre al 14 de novembre es durà a terme el primer curs oficial de Margers de Catalunya, en el que hi col·laboren l’Associació Gremi Margers de Catalunya i l’Escola d’Artesans Constructors en Pedres Seques de França (ABPS).

El curs entraria dins el projecte europeu DRYSTONE que coordina l’Ajuntament de Les Preses i que té l’objectiu de fomentar les formacions oficials en patrimoni i artesania de la construcció amb pedra seca. El projecte doncs, ha estat subvencionat per la comissió europea ERASMUS+ SEPIE.

Lluís Guillaumes, Regidor de Medi Ambient de Les Preses: “ El títol de marger hi ha molta gent d’aquí que el va a fer a França, li costa uns 3 o 4 mil euros entre despeses i classes, i potser no l’aproven.”

El curs consistirà en realitzar 140 hores presencials amb un examen final que, si s’aprova, s’obtindria el Certificat de l’Escola d’Artesans Constructors en Pedres Seques de França (ABPS). És gratuït però es requereix una fiança de 150€ per reservar plaça i finançar parcialment les eines.

Lluís Guillaumes, Regidor de Medi Ambient de Les Preses: “Perquè avui en dia tenim molts professors però que sàpiguen treballar la pedra em penso que en serien molt pocs, per lo tant ens convé fer aquest primer pas.”

Per aquelles que l’aprovin, tindran l’oportunitat de fer la preparació a l’examen de Nivell 2 de marger, que té una durada de 3 dies i un cost ja de 400€.

Lluís Guillaumes, Regidor de Medi Ambient de Les Preses: “Convidar a la gent que no conegui el parc de Pedra Tosca que hi vagi, que val la pena veure el patrimoni cultural, i la quantitat d’esforços que van fer els nostres avantpassats per poder sobreviure i per poder tenir un tros d’hort fent les seves parets, les seves barraques, fent els seus bufadors per poder guardar-hi el vi, etc. Realment és molt curiós.

Qui vulgui entrar al curs, només ha d’enviar el CV i una carta d’interès abans del 30 d’agost al correu de l’ajuntament de les preses. S’hi valorarà experiència prèvia en el tractament de pedra paisatge.

x