Les empreses garrotxines, preocupades per la crisi del gas i la situació d’Alemanya

La nova situació geopolítica, arran del conflicte entre Rússia i occident i la puja de matèries primeres estan canviant el circuit d’importacions i exportacions d’algunes empreses. És el cas de la garrotxina LC Paper, que els preocupa la incerta deriva que pot agafar Alemanya si en els propers mesos tenen problemes de falta de gas. Explica que és un país amb una forta indústria química i que algunes de les bases de la seva fabricació en depenen. A Això cal sumar-hi que es ve d’anys en què aquestes bases per fabricar ja començaven a venir d’altres països.

Joan Vila, CEO LC paper: “Ja ens ha passat que alguns dels productes químics que estem comprant, la ase venia de Xina, i ara d’Estats Units. I ara ens pot passar amb Alemanya. Què vull dir? Que Alemanya pari no és bo”.

I és que la realitat és que carregar un contenidor de materials o productes per mar actualment és deu vegades més car respecte mesos enrere. Moltes primeres matèries o productes jo no s’envien o es fan arribar a Amèrica, Orient Mitjà o Sud Àfrica, per posar alguns exemples, sinó que ara el mercat és més pròxim, o el que és el mateix: es duu allà on no és tant car econòmicament fer arribar tots aquests bens. Una escletxa positiva en tot aquest panorama és que ara algunes empreses veuen com se’ls pot obrir més nínxol de mercat a Europa.

Joan Vila, CEO LC paper: “Tot això, però, té una part positiva, perquè els que ens venia d’Indonèsia, Xina, Turquia… s’ha encarit. I ep ratant queda un espai al mercat europeu, que podem aprofitar. Per tant se’ns obren mercats que no teníem, com el suec, l’holandès, l’alemany i el de la Gran Bretanya que és molt important”.

Tot i així des d’LC Paper preveuen una tardor i un hivern dur. En aquests moments estan fabricant més que fa un any i estan en nivells similars al 2019, però si el problema del gasa Europa no es desencalla alerten d’una possible disminució de la producció.

Joan Vila, CEO LC paper: “Estem veient com alguns dels nostres clients tenen problemes econòmics perquè o han pogut traslladar els augments de preus als seus clients i no han pogut aguantar els preus seus de compra. I és possible que alguns dels nostres clients cauran financerament. La patacada que ve d’aquí a finals d’any serà sonada”.

En seu cas concret, explica que la màquina per fer paper per bosses ja tenen problemes per cobrir la producció, i si la cosa no millora hauran de reduir la feina.

 

x