El nou pla d’estalvi energètic tindrà un impacte limitat en sectors com l’hostaleria

Després de l’acord amb Brussel·les per disminuir el consum de gas a Espanya fins a un 7% els vuit mesos vinents, el govern espanyol ha aprovat noves mesures d’estalvi energètic que entraran en vigor aquest dimarts a la mitjanit. L’aire condicionat no podrà ser inferior als 27 graus i la calefacció, a l’hivern, no podrà superar els 19 graus. El cert és que l’aplicació pràctica de la nova norma sobre climatització tindrà un impacte especialment limitat en l’hostaleria.

Gerard Xifra, president de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa: “Sempre tenint en compte la normativa que ens dona un cert marge de poder fins i tot baixar a 25 graus. Més que res, també per comoditat en el tema laboral. En treballar en moviment i fer una feina que no és sedentària, podem jugar amb aquests graus de temperatura.”

La mesura serà obligatòria i l’aplicaran centres de l’administració pública, centres de treball com ara bancs, despatxos o oficines, espais vinculats al transport, com ara estacions de tren o aeroports, grans centres comercials o culturals, així com bars, restaurants o cafeteries. La mesura no afecta hospitals, centres educatius o perruqueries.

Miquel Palma, assessor de Ribas Álvarez: “Per nosaltres és fàcil fer-ho. Aquí sempre hi ha gent que estaria més bé a una temperatura o una altra. Nosaltres hi ha unes zones que, tot i que la temperatura estàndard estigui a 27, hi ha unes zones que estan prop de les finestres que hi toca més el sol, que potser hi convindria més que d’altres.”

En tot cas, el nou pla d’estalvi energètic ha provocat controvèrsia entre els diferents gremis. En l’hostaleria, preocupa que a l’hivern els clients pateixin fred.

Gerard Xifra, president de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa: “Ens preocupa més segurament de cara a l’hivern amb aquests 19 graus. Ens grinyola una miqueta. Pensa que això de vegades es desconeix. Tenim una llei ja que havíem d’aplicar ara en aquests moments que teníem un mínim de 21 graus a l’hivern i de 26 graus a l’estiu.”

La regulació de la temperatura dels termòstats és la mesura estrella, tot i que també es demanarà que les botigues no tinguin els llums dels aparadors oberts a partir de les deu de la nit, així com els edificis públics que no estiguin en ús o els monuments. El decret, a més, insta a tenir les portes tancades dels establiments com més temps millor, de manera que s’eviti que el fred o la calor s’escapi de l’espai i, per tant, es perdi capacitat energètica.

Miquel Palma, assessor de Ribas Álvarez: “Nosaltres tenim doble porta, per tant, és més difícil que perdi temperatura, però hi ha altres sectors que tenen una porta contínuament entrant i sortint, jo no sé si aniran a mirar la temperatura o aniran a mirar com està el termòstat.”

x