Entitats culturals garrotxines han perdut per sorpresa la subvenció de la Generalitat després que Cultura hagi canviat els criteris

Olot Fotografia treballa únicament i exclusiva per a l’organització de la Biennal de Fotografia, que s’està celebrant aquests dies. Cada dos anys, l’esdeveniment porta fotògrafs d’arreu del món fins a la capital de la Garrotxa. La subvenció de la Generalitat suposa el 33% del seu pressupost. Enguany, han sabut que no podran comptar amb l’ajut. La resolució els va arribar pocs dies abans de la inauguració.

Joan Puigdemont ‘Putxy’, president d’Olot Fotografia: “Una setmana abans de començar la Biennal hem sabut que la Generalitat no ha deixat ni un duro. Mira, aquest any ens ha tocat a nosaltres. Són molts de cèntims que no han arribat i hem hagut de retallar d’allà on fos. Hem demanar el motiu però no ens n’han dit res. En una biennal que ja porta 30 anys, confies amb això i de cop i volta han canviat. No és gaire ajuda per fer que les coses tirin endavant”.

Un altre esdeveniment cultural que en els propers mesos obrirà el teló a la ciutat i que també ha sabut que enguany no comptarà amb l’ajut de la Generalitat és el festival de teatre El Petit Format. Es dona el cas que Una càpsula de teatre, entitat organitzadora, va ser convidada per l’ajuntament el passat mes d’abril amb motiu de la visita de la consellera de Cutlura, en una reunió a porta tancada en què Natàlia Garriga va estar escoltant el seu projecte.

Joan Martí, president Una càpsula de teatre: “Nosaltres ens sentim molt agraïts que ens incloguessin en aquella xerrada, però només va ser una xerrada i s’ha acabat, perquè no hi hem notat res, al revés, ens han tret la subvenció. Potser no hi té res a veure, però quedes d’una manera que et preguntes ‘De què ha servit?’ No ho sé”.

En el cas de El Petit Format, la subvenció no representa un tan per cent tan elevat com per a la Biennal Olot Fotografia, però constituïa una ajuda que arribava per sumar. A l’organització li han sorprès els criteris pels quals la Generalitat ha justificat per no arribar a la puntuació necessària. Un d’ells era la falta d’experiència. Un altre criteri utilitzat per la Generalitat per no concedir-los la subvenció ha estat que no col·laborava prou amb les entitats socials d’Olot i comarca. L’entitat no està d’acord amb aquestes apreciacions.

Les entitats perjudicades han quedat perplexes davant la concessió de la subvenció a entitats i esdeveniments que habitualment compten amb més recursos. Tot i això, les entitats garrotxines no defalleixen i segueixen endavant amb els seus projectes. Diuen que en la propera convocatòria ho tornaran a intentar.

x