Entra en vigor el decret de climatització que afectarà a tot tipus d’establiments amb mesures de temperatura i il·luminació

El govern espanyol manté l’aprovació del decret llei del pla energètic que inclou una sèrie de mesures obligatòries l’objectiu de les quals és l’estalvi energètic i el compromís amb Brussel·les.

Les mesures basades sobretot en regular temperatures i limitar la il·luminació han entrat en vigor el passat dimecres i s’hauran d’aplicar fins el novembre del 2023.

Jordi Rovira, Membre de la Junta de l’Associació de Comerciants d’Olot: “La rebuda ha estat sobtada, és molt precipitat, mesura que entenc que no ha estat consensuada pel propi govern espanyol. Com a comerciant ens ha vingut de sobte, sense poder reaccionar o parlar-ne, sense aportar el nostre punt de vista, se’ns ha englobat en un sac a tots els comerços que hagin de complir amb unes mesures de graus.”

A l’estiu la temperatura no podrà baixar dels 27 graus, mentre que amb la fred no es podran superar els 19. Pel que fa a la il·luminació, s’obligarà a apagar els llums a partir de les 10 de la nit a edificis públics i a aparadors de comerços. També hi ha mesures que compten amb un marge més ampli d’aplicació com serien el mecanisme de tancament de portes, el reforç de revisió de calderes o la col·locació de cartells informatius pel públic.

Comerços d’Olot ja han començat a adaptar-s’hi.

Núria Casanova, Propietària No·Res: “En el nostre cas no ens ha afectat perquè les temperatures que demanen són les que ja tenim a les botigues, ens sembla una mesura correcte. Crec que és una mesura que ajudarà a que reduïm el consum energètic entre tots i que és urgent, i necessari.”

Llum Adell, Responsable de la Botiga Miratge: “Hem posat un ventilador complementari dins els provadors, perquè si hi ha un moment puntual de calor, no en faci tanta, fem ventilar la botiga.”

El govern afirma que no té una voluntat sancionadora, sinó d’impulsar un esforç col·lectiu. Tot i que si es constata que l’administració pública no aplica algunes de les mesures, es podria obrir un “conflicte negatiu de competències” i portar el cas al Tribunal Constitucional. Pel que fa a empreses, es podrien aplicar sancions que van des dels 60 mil euros fins als 100 milions, en funció del grau de la falta.

Jordi Rovira, Membre de la Junta de l’Associació de Comerciants d’Olot: “Es pensa que hi haurà sancions, jo penso que no n’hi haurà, però perquè tampoc s’ha informat ni s’ha donat un temps per poder reaccionar.”

Les mesures afecten tant a l’administració pública com als comerços, en espais culturals, en algunes zones del sector de la restauració, en centres de treball i en espais vinculats al transport com estacions de tren o aeroports.

No afectaran a centres educatius, ni hospitals, ni perruqueries o gimnasos, ni tampoc a les habitacions d’hotel ja que són de regulació privada. També quedaran exempts recintes on es justifiqui la necessitat de mantenir unes condicions ambientals especials.

Jordi Rovira, Membre de la Junta de l’Associació de Comerciants d’Olot: “Hi ha treballs que sí que es necessiten tenir temperatures més baixes per poder rendir.”

Núria Casanova, Propietària No·Res: Tot depèn de com és el teu local, dels aires si funcionen bé o no, el producte que hi tens també hi fa molt. Cada botiga és diferent, i no és una inversió ràpida ni fàcil de fer.”

x