Maribel Torres torna a ser finalista al Cubelles Noir amb ‘Aquí Mano Jo’

Entre les nominades trobem noms importants com Ludmila Lacueva, Amàlia Lafuente, Ramona Solé i la Laia Vilaseca. El veredicte final sortirà el 20 d’agost.

Maribel Torres, escriptora: “Jo penso que el nivell és molt alt, les altres novel·les que m’he llegit de les meves companyes, tenen molt de nivell. Per mi, el fet de quedar finalista aquí ja és un premi.

El Premi Cubelles Noir reconeix la novel·la negra d’investigació, però amb denúncia social.

Enguany, a més, el Cubelles Noir lliurarà el Premi Honorífic al personatge literari Petra Delicado, creat per l’escriptora Alicia Giménez Bartlett, pionera en aportar una mirada femenina i feminista a la novel·la policíaca espanyola.

L’escriptora olotina ja va estar nominada al premi, l’any 2020, amb la primera aventura de la detectiva El despertar del navegant. Una novel·la centrada en la falsificació d’obres d’art, la corrupció política i l’especulació urbanística.

En el cas d’Aquí mano jo, l’Adriana rep un encàrrec d’un escriptor d’èxit que li demana que investigui una sèrie d’amenaces que aquest mateix pateix, per part d’un grup de dones. Poc després, l’home apareix mort i la detectiva s’ha d’infiltrar al servei de neteja de l’hotel on es troba el cadàver per resoldre el misteri. Ningú s’espera que destapi un món ple d’agressions laborals i sexuals.

Maribel Torres es va inspirar amb el llibre Les que netegen els hotels d’Ernest Cañada, un llibre que tracta sobre l’explotació laboral que pateixen les dones del sector.

Maribel Torres, escriptora: “Quan anem als hotels, les netejadores acaben sent part del mobiliari. No les veiem i no tenim en compte la seva feina. Si elles no hi fossin, l’estada no tindria res a veure, però, en canvi, com a societat no les valorem.”

En aquesta novel·la, a part de tractar aquesta realitat, es tracten diferents formes d’agressions que reben les dones. Hi trobem agressions sexuals i de gènere en diferents formes.

Maribel Torres, escriptora: “Paral·lelament a l’explotació laboral, també hi ha casos d’agressions sexuals, tant per part dels clients, els companys i els caps. Això si ho busquem als diaris, trobem casos d’aquesta mena.”

L’escriptora està preparant ja la tercera entrega on tractarà les xarxes de prostitució, que ben segur no deixarà indiferent a ningú.

x