Què volen dir les expressions ‘cossi’, ‘catiusques’ o ‘fiambrera’?

El català fa temps que està en el punt de mira i més, darrerament, amb les darreres polèmiques sobre la llei i els centres educatius. A banda d’aprovar o no l’examen a les escoles, és vital pel futur d’una llengua que aquesta es segueixi parlant al carrer i en tots els àmbits. Dins el català, però, hi ha diferents tipus d’expressions o frases que identifiquen la gent d’una zona geogràfica concreta, com és el cas de la Garrotxa. Rosa Maria Noguer és poetessa i mestra jubilada. Assegura que l’educació ha canviat moltíssim en els darrers 50 anys, però que hi ha paraules que sortosament van perdurant en el temps.

Rosa Maria Noguer, poetessa i mestra jubilada: Aquí en diem una que és ‘fotre’, sinònim de ‘cardar’. ‘No fotis!’, ‘Fot el camp!’, ‘M’has fotut!’ o ’No em fotaràs pas!’

A la Garrotxa també segueix present la tendència a eliminar les elles. En lloc de cabells, ‘cabeis’, o enlloc de vermell, ‘vermei’. Una altra de les paraules que no fallen a les converses és ‘rai’.

Rosa Maria Noguer, poetessa i mestra jubilada: ‘Tu rai, sempre tens sort’, ‘malament rai’, ‘tu rai que pots menjar de tot’…

La tendència, però, és que les persones que fan ús d’aquestes expressions són gent més aviat grans, com l’Amadeu, que no en falla ni una, i coneix totes les paraules que li proposem, i fins i tot ens en hi afegeix inconscientment.

Amadeu Quer, veí de Sant Joan les Fonts: Una ‘fiambrera’, és per posar-hi vianda.

‘Vianda’, en aquest cas, com a sinònim de menjar. Entre els joves, però, ja costa més conèixer totes aquestes paraules ‘d’abantes’, que diria l’Amadeu.

Edward Ávila i Marc Ramos, veïns d’Olot: Una ‘fiambrera’ és un tupper. Avui en dia no la utilitzem, però, fem servir més tupper.

‘Palangana’ és una altra de les paraules que majoritàriament es coneix. I cossi?

Marc Ramos, veí d’Olot: Un cossi és com un cubell per posar-hi aigua, roba…

Edward Ávila, veí d’Olot: A mi no em sona aquesta, no…

Amb la ‘catiusques’, però, els enganxem.

Edward Ávila i Marc Ramos, veïns d’Olot: Ni idea…

Amadeu Quer, veí de Sant Joan les Fonts: Les ‘catiquesuqes’ són un tipus de sabata, sabata alta. Unes botes.

Tot i així, en Marc i l’Edward aproven el nostre examen, perquè es veuen capaços, fins i tot, de dir-nos algunes paraules.

Edward Ávila, veí d’Olot: La més típica, per exemple aquí a Olot, són els ‘kecks’.

De les alzines encara n’hi ha qui en diu ‘ulines’, i quan una cosa és molt gran o exagerada s’utilitza l’expressió quin llamp!

Com molt bé diu la Rosa Maria, però, l’única manera que totes aquestes paraules perdurin, és fer-les servir.

x