Els relleus a la faràndula es van succeint i aquestes seran les primeres festes com a geganter de Guillem Guix

S’apropen les Festes del Tura i aquests dies els assajos i la preparació dins el grup de la faràndula va en augment. Són dies previs que tots els membres viuen amb una intensitat especial, però més per aquells qui s’estrenen o des de fa poc ballen una nova figura. En Guillem Guix es va incorporar al grup de geganters durant la festivitat de Corpus i afronta, ara, la seva primera festa major com a ballador dels personatges més solemnes.

Guillem Guix, ballador dels geganters: L’estiu passat sabent que l’Aniol Massegur plegava, m’ho van proposar. Vaig dir que sí. I des del febrer vinc un dia a la setmana assajar. M’ensenyen com aixecar-lo, donar votes… tot amb l’ajuda dels altres balladors. Llavors per Corpus el vaig dur per cercavila,a per donar descans als companys, i la veritat és que nervis però molt content de l’experiència. Ara per festes també faré trasllats a plaça i cercaviles i a progressar i ajudar amb el que sigui.

Amb 31 anys en Guillem ha aconseguit fer ballar els gegants de la ciutat, tot i que el cert és que en anteriors etapes, va estar fins a 14 anys ballant les altres figures de la faràndula olotina. Els gegants, però, són diferents; requereixen un esforç físic extra i qui ho sap molt bé és l’actual cap dels geganters, l’Andreu.

Andreu Girona, cap dels geganters: Els geganters és diferent. Hi ha la dificultat de l’altura que tenen, el pes i la tècnica, quedem amb més anel·lació que cabeçuts i cavallats i ho anem fent mica en mica, aquesta preparació. No ho fem tant intensiu. L’objectiu és sempre no fer-nos mal, perquè els gegants aquests pesen!

Ballar els gegants, però, és un privilegi per aquells qui els estimen. Però les ganes, en aquest cas, poden amb tot.

Guillem Guix, ballador dels geganters:Coincidim que són hores i hores de dur aquestes figures, de veure com ens sentim a dins, d’agafar postures. Però tots agafem trucs per anar-nos habituant. Sempre em diuen que han de passar uns quants anys per ballar-los i gaudir-los. Al principi potser es pateix més.

Com tot debut, però, té el seu moment, i en el cas dels gegants l’ideal és debutar amb la plaça una mica més buida, i sense la pressió dels dies principals, com pot ser el dia de la mare de Déu del Tura.

Andreu Girona, cap dels geganters: és millor anar agafant confiança poc a poc. Una putada, com a olotí, és haver de ballar a plaça el dia que hi ha tanta gent. Ara en Guillem ha d’anar preparant-se, i això d’anar-se preparant, fent entrades i sortides i cercaviles, li ajudaran i el faran arribar més preparat al dia que hagi de saltar a plaça.

En principi en Guillem podria fer el seu primer ball a plaça el dia que un altre geganter, previsiblement l’Andreu, deixi de ballar. Actualment a l’Andreu encara li que aquest any i un altre, per finalitzar el topall que li marca el nou protocol de la faràndula. En Guillem, per tant, encara té temps de preparar-se i assajar i endinsar-se a aquest entregat grup de balladors.

Guillem Guix, ballador dels geganters: Es fa molta família, molta tradició,molt de poble i a mi m’encanta la faràndula. Inclòs els anys que he estat aturat, després de ballar cabeçuts i cavallets, trobava a faltar per festes sortir a ballar a plaça. I la veritat és que ja en tinc ganes!

 

 

 

 

x