Pluges com la d’aquest dimecres són les que potencien les singularitats del clima garrotxí

Pluges com la que va caure aquest dimecres a la tarda a Olot són les que expliquen el perquè la Garrotxa sigui una comarca diferent a la majoria de comarques de Catalunya, meteorològicament parlant.

Sergi Cárceles, meteoròleg: Fa que sigui una zona especial al territori català perquè gràcies a aquestes pluges tan intenses i al ser una de les zones més plujoses de Catalunya, propicien aquesta vegetació única que hi ha. Sembla que tinguem un clima Atlàntic, perquè és un tipus de vegetació pròpia del centre i nord de França o fins i tot a Alemanya. No és una vegetació com la de la Costa Brava o de la zona de Tarragona, amb arbres més de secà.

Deixant a part aquesta especificitat, però, Sergi Cárceles assegura que la Garrotxa continua sent una zona inclosa a l’àrea d’influència de clima mediterrani, donat que compleix les característiques que l’estiu sol ser una comarca seca i amb temperatures altes.

De pluges com la d’aquest dimecres n’hi solen haver un parell de mitjana cada estiu. Pluges  que porten molta aigua caiguda en poc temps. Són, doncs, tempestes típiques de la zona i gens excepcionals.

Sergi Cárceles, meteoròleg: Aquestes tempestes d’estiu a la Garrotxa succeeixen un o dos cops cada estiu. I són aquestes les que fan que la garrotxa sigui una de les comarques més plujoses de Catalunya.

Aquest fet s’explica per tres factors, fonamentalment. El primer és el fet que la Garrotxa concentració molta superfície carregada de vegetació i boscosa el que propicia que la calor evapori més l’aigua, donant peu a aquestes pluges. El segon factor és el fet que la comarca està envoltada per muntanyes de diferents alçades, que propicien la convecció. I el tercer factor és que la Garrotxa està situada en un punt perfecte per rebre precipitació: a Catalunya normalment arriben pel Pirineu, tot seguint la circulació general atmosfèrica oest-est.

Pluges com aquestes són molt beneficioses per reduir el risc d’incendi, que a la comarca ja feia setmanes que preocupava. Tot i que la Garrotxa no sol ser una zona propícia als incendis forestals, en cas de gran foc aquest seria devastador, per la gran quantitat de vegetació que hi ha i perquè aquesta vegetació no estaria preparada per suportar-ho.

x