Pluges intenses i concentrades per la tardor vinent a la Garrotxa

En aquests mesos encara no s’han vist llargues pluges persistents o temporals, tot i que és provable que a partir del 14 o 15 de setembre se’n vegi alguna.

Luismi Pèrez, Meteoròleg: Aquests ex huracans se situaria sobre de les illes britàniques  i llavors faria entrar un SOLC, un solc és un dia de tempestes una mica més fortes, però no es veu una situació de llevantades, de xalocades, de depressions profundes a casa nostra, de fet tampoc és l’època: fins l’octubre/novembre no solen presentar-s’hi.

Pel que fa a la tardor d’enguany, si fem cas al que diuen les previsions estacionals, no serà una tardor plujosa tot i que, al tenir una temperatura bastant elevada el mar, és probable que hi hagi episodis de pluges intenses i concentrades, com les que hem viscut aquest agost a la Garrotxa, al Baix Empordà o a les terres de l’Ebre.

Luismi Pèrez, Meteoròleg: Això és el que pot passar també al llarg de la tardor: episodis molt concentrats, amb molta aigua, però que no podrien apaivagar gaire aquesta set que té el terreny, perquè que plogui tant fort no serveix gaire, ni per omplir aqüífers, ni perquè el terreny absorbeixi aquesta aigua, més aviat al contrari, que tota aquesta aigua se’n va directament cap als rius i després es desborden.

Aquests tipus de pluges però no són extraordinàries.

Luismi Pèrez, Meteoròleg: Hi ha racons de les terres de ponent: de d’Urgell del Segrià de la noguera, al igual que el baix Aragó, cap a la banda ja del Terol, que tenen tempestes d’aquest tipus cada 5 o 6 anys. Es poden repetir pedrades de 10cm de diàmetre? Sí. I les condicions pq hi hagi tempestes aquesta mateixa tardor, hi són.

Per tant, aquestes pedregades que hem viscut, no tenen relació amb el canvi climàtic i es podran anar produint.

Luismi Pèrez, Meteoròleg: El que passa és que sovint passa en llocs molt retirats, que no hi ha població i ningú no se’n entera, aquesta va caure a la capital d’una comarca important. El que és segur és que més que canvi climàtic, és que ara hi ha més mòbils, i això ràpidament corre com la dinamita

x