La temporada boletaire arriba marcada per les condicions climàtiques d’aquest estiu

L’arribada de la tardor i de les primeres pluges marca l’inici de la temporada boletaire, la qual compta amb una arrelada tradició i afició arreu de Catalunya. Tot i així podem dir que amb el que portem d’any les condicions pel floriment d’aquests fongs no han estat massa bones.

Josep Maria Cros, Copropietari Restaurant Ramon d’Olot: Vam començar amb una primavera molt dolenta, tant amb les múrgules com els moixernons, al mes de juny de rossinyols en van sortir ben pocs i se’n collien a grapadics. Aquí a casa un dels plats estrella de la primavera i principis d’estiu son els rossinyols, les baquetes que diguem aquí a Olot, i aquest any res, cada vegada que sortia a bosc trobava un grapadic, seques, nosaltres no n’hem ni tingut a la carta aquest any.

La continua i incrementada sequera d’aquest estiu també ha estat un gran inconvenient.

Josep Maria Cros, Copropietari Restaurant Ramon d’Olot: Estàvem tenint un estiu que ha estat atípic, excessivament sec, molt ventós. El problema del bolet és el vent. Perquè si plou, per més que plogui, si a darrera fa vent, el bolet ja no surt. Quan fa molts dies que no plou, la terra es va empolsegant, llavors quan plou a sobre la pols, el que fa és que l’aigua llisca per damunt de la pols i no es filtra al terreny,

Actors com les calamarsades tenen conseqüències positives en els bolets i fa que espècies que no tendeixen a sortir tant com els ceps, neixin. Aquestes pluges però, no son suficients, es necessiten més dies d’humitat, tot i que a comarques com el ripollès on el clima és més humit ja se’n poden trobar bastants.

Pel que fa a la comarca de la Garrotxa, tot i que encara és aviat per dir-ho, normalment se n’hi poden trobar de tot tipus i varietat.

Josep Maria Cros, Copropietari Restaurant Ramon d’Olot: A part de crualgues i totes aquestes coses tenim rovellons a la part de la Vall del Bac, tenim ous de reig a la part de Les Preses a la part de Santa Pau, aquí a dalt a la cantina tenim rossinyols, trompetes de la mort, llengua de bou (la taronja que és la que es fa més als faigs i la blanca que es fa més als pins), ceps no, però siurenys en tenim a la part de la Mare de Déu de la Salut… Hi ha una miqueta de totVeurem el resultat d’aquí a aquests dies, de moment no es pot dir res.

x