La reforma de la Plaça del Carme, un dels 9 premiats a la XII Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme

La reactivació de la plaça del Carme d’Olot ha rebut una nova distinció, en aquest cas de la XII Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme. El projecte premiat es titula ‘Bon dia, Carme!’ i és obra d’Eduars Callís i Guillem Moliner (Unparelld’arquitectes). Aquest projecte va néixer arran del PIAM del Nucli Antic i consta de diverses accions que responen als objectius de millorar el confort urbà, posar en valor el patrimoni i dinamitzar les plantes baixes de la plaça.

Estanis Vayreda, Regidor Promoció de la Ciutat Aj Olot: De fet es una biennal de molt prestigi mundialment, la Plaça del Carme es la unica obra de l’estat espanyol que ha estat premiada.

La intervenció ha consistit en obrir l’escola d’art a la plaça del Carme amb grans finestrals a les ters arcades existents. A dins s’hi han exposat escultures en guix que s’havien fet servir a les classes de dibuix com ara les de Miquel Blay. A més, s’ha canviat l’arbrat i millorat la il·luminació. En paral·lel, s’han obert dos nous establiments a la plaça que han ajudat a la dinamització. Per una banda hi ha el primer supermercat cooperatiu del nucli antic d’Olot i per l’altra un restaurant.

El jurat ha tingut en compte que aquest projecte sigui el resultat d’un procés participatiu, que hi hagi col·laboració público-privada i l’impacte que ha generat com a projecte urbà integral en aquesta zona de la ciutat garrotxina.

Eduard Callís, Arquitecte: Al final son premis a obres, no son premis als arquitectes, per tant crec que aixo té especialment valor a la Plaça del Carme amb tota la gent que hi ha estat implicada.

El ‘Bon dia, Carme!’ és un dels nou projectes premiats. N’hi havia 41 que han quedat finalistes d’aquesta biennal.

x