Malestar a la pagesia gironina per la llei estatal que prohibeix cremar les restes vegetals

A tots els problemes que arrossega el sector de la pagesia i l’agricultura, aquest 2022 se n’hi ha afegit un altre: la prohibició de fer cremes al camp. Fins ara, quan acabava la temporada de risc d’incendis, els pagesos estaven autoritzats a cremar controladament restes vegetals, com branques o troncs. Ara, però, una nova llei estatal que aposta pel reciclatge els hi prohibeix fer-ho.

Narcís Poch, coordinador territorial d’Unió de Pagesos a Girona: “Quan la plantació arriba al seu final de vida, retirar aquesta plantació amb foc és molt més fàcil fer-ho. De fet, en molts casos, fer-ho així és l’única manera.”

La Llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular que es va aprovar al Congrés espanyol l’abril passat es va fer amb l’argument de prioritzar el reciclatge de les restes vegetals mitjançant tractament biològic. La nova normativa, doncs, obliga els pagesos a contractar una empresa de recollida de residus o bé invertir en maquinària, ja que la solució més recomanable és reciclar les restes fent-ne biomassa. De fet, no complir la normativa i cremar les restes vegetals els pot comportar multes d’entre 2.000 i 100.000 euros. La llei, però, determina unes excepcions per motius fitosanitaris que encara no estan del tot clars.

Narcís Poch, coordinador territorial d’Unió de Pagesos a Girona: “Ja fa més de dos mesos que s’està treballant en com serà. Si serà individualitzat, per zones determinades. Estem veient com s’ha d’acabar de lligar, com s’ha de fer les gestions.”

Unió de Pagesos afirma que hi ha hagut una falta de previsió i informació al sector, donat que el període de crema comença a principis d’octubre.

 Narcís Poch, coordinador territorial d’Unió de Pagesos a Girona: “Entenc que una gran part dels pagesos professionals estan preparats per afrontar aquesta situació. Allà on és complicat és en una casa de pagès on té un bon pati, una bona era, un hort… al cap de l’any acabes generant molts residus que són de jardineria o horticultura. Entenc que els municipis petits tindran un problema greu, perquè el contenidor de restes es pot multiplicar per molt. Es trobaran que abans agafaven les canyes de les tomateres, les cremaven tot, un foc i un hort nou. Això no es podrà fer.”

Santi Reixach, president Consell Comarcal de la Garrotxa: “Jo no acabo de saber on estem. Hi estem treballant per veure si es pot evitar. Hi ha molta gent que cremava aquesta brossa. Ara no es podrà fer. Ens ho hauran d’explicar.”

Mentrestant, Unió de Pagesos segueixen reclamant la rectificació d’aquesta llei estatal.

Narcís Poch, coordinador territorial d’Unió de Pagesos a Girona: “Els hi estem explicant als grups parlamentaris del Congrés perquè s’ha de reformular aquesta llei. Està mal plantejada. Això no es pot fer així a la brava. Definiu què es pot cremar, què no i que no us oblideu que hi ha uns motius per fer aquestes cremes.”

De fet, ja hi ha mobilitzacions. El pròxim 27 de setembre Unió de Pagesos organitzarà una concentració davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida.

Els pagesos i agricultors es queixen que això, juntament amb altres restriccions, acabarà suposant la fi de la pagesia.

Narcís Poch, coordinador territorial d’Unió de Pagesos a Girona: És una pedra més, un entrebanc més, una llei més que pesa sobre el sector. Si hi ha algun professional que té algun problema perquè ha hagut de fer alguna crema necessària, Unió de Pagesos l’estarà donant suport jurídicament. Entenc que la gent serà responsable, però si hi ha algun problema estarem allà per afrontar-ho com s’ha d’afrontar.

x