Els més de 40 vestits del ball pla de Sant Miquel estaran a punt però es busca relleu de cosidores

El Ball Pla és un dels actes centrals de la festa Major del barri de sant Miquel d’Olot. Tindrà lloc aquest dissabte a les 8 del vespre, però per poder-se celebrar hi ha, al darrere, mesos de feina preparant els vestits de paper.

Els dies previs al ball pla són frenètics. Els vestits de paper han d’estar a punt per a dissabte. Fa mesos que s’hi treballa, però la feina és entretinguda. Ho saben bé les cosidores que voluntàriament els elaboren.

Carlota Rodríguez, cosidora: Tot comença al juny, que jo prenc mides i rebo la gent que vol vestits fem els patrons i cap al juliol les cosidores comencen a planxar i a fer els vestits.

La Carme és una de les darreres cosidores que queden. Fa més de 15 anys que fa els vestits del ball pla.

Carme Jorge, cosidora: Aquí les tardes són tranquil·les al principi, perquè comencem amb 2 o 3 horetes. Però quan la feina ens estreny, perquè mira: aquest matí he vingut i ara a la tarda fins ben bé a les nou. Això ara és intensiu. Tot el dia!

El Ball Pla és un dels emblemes d’aquest barri olotí. Un tret identitari i fins i tot un sentiment. Un acte, però, que penja d’un fil si no van arribant nous relleus de cosidores.

Carme Jorge, cosidora: Cada any que parlo demano que vinguin relleus. Ara només quedem l’Araceli i jo de grans, La resta ens venen a ajudar, que gràcies encara, però clar, també tenen 80 anys més o menys com jo. Necessitaríem gent jove!

De cara a l’hivern des de la comissió de festes es té previst engegar tallers perquè aquells qui vulguin vestits o puguin ajudar, tot veient el procés d’elaboració d’aquestes petites obres d’art. Per ara, però, el ball pla depèn de la feina incansable de la Carme i del menys d’una desena de persones que hi treballen. Ho fan, això no obstant, amb tot l’amor del món i pel barri.

Manoli López, comissió de festes: La veritat és que cada any quan veiem tanta feina diem: l’any que ve no ens vestim, serà l’últim any. Però pel fet de poder estar amb les veïnes del barri. Sí que tenim moments de tensos, però amb el temps ens hem agafat molt afecte.  A mi m’omple molt

Carme Jorge, cosidora: Il·lusió en tinc molta i jo el ball pla sempre m’ha fet molta il·lusió. Ni la festa ni el barri seria el mateix sense el ball pla.

Dissabte a les vuit, però, Sant Miquel tornarà a presumir de ball pla i de vestits, que ben segur estaran a punt i que lluiran d’allò més.

x